JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2019 0:06:00

Novelou stavebního zákona bouráme zavedený systém

Novelou stavebního zákona bouráme zavedený systém

Hejtman Martin Netolický jednal v pátek ráno v Praze s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o problematice novely stavebního zákona, jehož věcný záměr schválila vláda v červnu.

 Hlavním cílem novely je dle Ministerstva pro místní rozvoj urychlení a zjednodušení povolování staveb. Hejtman patří dlouhodobě mezi kritiky připravované novely a to především v rámci plánovaných institucionálních změn.

„Novela stavebního zákona je velkou neznámou a z mého pohledu velkým rizikem. Záměr zrychlit stavební řízení je samozřejmě správným krokem, avšak osobně bych se v tuto chvíli soustředil především na opatření týkající se procesu včetně závaznosti metodiky nadřízeného orgánu pro orgán podřízený. Máme několik konkrétních zkušeností z našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Osobně se obávám, že místo toho, abychom celý systém zjednodušili a zpřehlednili, tak dáme prostor pro spekulace všeho druhu a ve výsledku pouze rozbouráme to, co dnes nějakým způsobem funguje. Navíc mám obavu o vzdálení rozhodování občanům, o které by nám mělo jít především,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že v České republice je dnes přibližně 730 stavebních úřadů. Hejtman Netolický navrhuje možné snížení na 360, což jsou obce s pověřeným obecním úřadem.

Nový stavební zákon má podle Ministerstva pro místní rozvoj urychlit a zjednodušit povolování staveb. Ze současného průměru 5,4 roku by se mělo zkrátit na jeden rok. Harmonogram počítá s tím, že paragrafové znění by mělo být vypracované do konce října letošního roku. Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh schválit do června 2020. Platný by měl být po schválení prezidentem od roku 2021.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama