JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2021 6:37:00

Premiér by se měl minimálně omluvit

Premiér by se měl minimálně omluvit

Komentář na facebookovém profilu k útoku premiéra Babiše na Ústavní soud

 Šokující slova premiéra na adresu Ústavního soudu jsou útokem na jeho nezávislost. Miminálně by se měl omluvit.

Omlouvám se, ale opět vyjádřím svůj postoj k neuvěřitelnému a bezprecedentnímu útoku premiéra této země na nejvyšší soudní autoritu. Zase spiknutí? Další? Tak kdo všechno se již spiknul proti nejčistšímu předsedovi vlády na světě? Opozice, obce, kraje, Evropská komise, nyní Ústavní soud? Odmítám a každý demokratický politik musí odmítnout jakékoliv útoky na nezávislost justice.

Garant ústavnosti je složený z renomovaných právníků. Jen si dovolím upozornit, že soudcem zpravodajem (nejdůležitější osoba v daném procesu) byl profesor ústavního práva Jan Filip. Člověk, který patří k nejvýznamnějším ústavním právníkům v zemi a je respektovaný nejen u nás, ale i v zahraničí. Jan Filip je osoba, které osobně velmi věřím. V akademickém roce 2001/2002 přednášel mému ročníku státovědu a v roce následujícím na hodinách ústavního práva. Jeho přednášky byly vždy mimořádně zajímavé a precizní.

Ostatně takové je i odůvodnění nového nálezu pléna Ústavního soudu ČR. Kdyby premiér aspoň trochu znal naši Ústavu ČR a zákon o ústavním soudu, tak zjistí, že předseda stejně jako na jiných soudech je především organizátorem práce s přesně stanovenými mantinely, kam až může zajít. Jinak jde-li o rozhodnutí pléna Ústavního soudu ČR, pak nerozhoduje Rychetský nebo Filip, ale každý má při hlasování jen jeden hlas z celkových patnácti. Evidentně existovala širší shoda ústavních soudců.

Být premiérem, vyslovil bych respekt k rozhodnutí této soudní autority a hledám se stranami, zastoupenými v parlamentu, ústavní řešení, které bude konformní s nálezem. Namísto toho opět fňukání, brečení, nadávání a hledání viny všude, jen ne u sebe. Beru cokoliv, ale napadání nezávislé soudní autority, plné respektovaných kapacit, od ústavně pologramotné (možná negramotné) osoby je za hranou všeho. Je mi smutno a stydno!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama