JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2018 21:24:00

V Michalovcích dávkuje pacientům léky automat

V Michalovcích dávkuje pacientům léky automat

V souvislosti s plánem Pardubického kraje vybudovat v Pardubicích a Ústí nad Orlicí centrální urgentní příjmy navštívili hejtman Netolický a radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr novou nemocnici Štefana Kukury ve slovenských Michalovcích.

Ta je první všeobecnou nemocnicí, která byla na Slovensku postavena téměř po 30 letech a je součástí sítě nemocnic Svět zdraví patřící do skupiny Penta.

„Případ nemocnice v Michalovcích je do jisté míry obdobný jako naše nemocnice v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, jelikož stará nemocnice byla rovněž pavilonová, špatně udržovatelná a již neodpovídala modernímu zdravotnictví. Soukromý investor, který je součástí nadnárodní sítě provozující nemocnice a polikliniky také v České republice a v Polsku, se rozhodl na místě původního zařízení postavit zcela novou nemocnici za celkovou částku přibližně 900 milionů korun. Doba výstavby včetně projektování byla čtyři roky,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zástupce nemocnice a společnosti Svět zdraví seznámil s fungováním současného krajského zdravotnictví včetně fúze pěti zdravotnických zařízení do jedné akciové společnosti. „Možnosti soukromého investora jsou samozřejmě jiné než v případě krajské samosprávy, a to nejen co se týká finančních možností, ale také postupů pro výběr dodavatele, nákup materiálu a technického vybavení. Je však důležité, abychom se hlouběji seznámili s fungováním zařízení, které svojí velikostí odpovídá nemocnici v Ústí nad Orlicí,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se v minulosti seznámil s provozem urgentních příjmů ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové či rakouském Badenu nedaleko Vídně.

Jednou z technických vymožeností nové nemocnice je automatický systém podávání léčiv. „Jedná se o unikátní systém, který nemá ve střední Evropě obdobu. Vše je nastavené tak, že poté, co lékař předepíše jednotlivá léčiva pacientům, jsou automaticky nadávkována a zabalena. Před distribucí pacientům funguje několikanásobná důsledná kontrola tak, aby nedošlo k žádnému problému,“ sdělil hejtman Netolický.

Navzdory tomu, že se jedná o všeobecnou nemocnici, poskytuje také náročnější zdravotní péči než je obvyklé u regionálních zdravotnických zařízení. „Nemocnice se prioritně zaměřuje na akutní případy v oborech jako je chirurgie, urologie, traumatologie a ortopedie. Velký prostor je věnován pediatrii a interním oborům s důrazem na neurologii včetně léčby cévních mozkových příhod, pneumologii a urgentní medicíně. Nemocnice působí rovněž jako onkologické centrum pro východní Slovensko,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr.

Společným problémem českého i slovenského zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaného personálu. „Stejně jako v našich nemocnicích je i zde problém s nedostatkem zdravotních sester a vybraných medicínských oborů. Slovenskou nevýhodou v tomto smyslu je navíc i velké množství zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči. Téměř každé okresní město má svoji nemocnici, která je však často téměř prázdná. Jedná se o pozůstatek bývalého režimu, kdy byla tato zařízení stavěna bez ohledu na ekonomickou výhodnost provozu,“ sdělil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama