JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2022 12:23:00

V Rybitví je ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny

V Rybitví je ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny

Z důvodu nedostatku a zkvalitnění ubytovacích kapacit krajští radní již dříve rozhodli o úpravách objektů domova mládeže v Rybitví při Střední průmyslové škole stavební Pardubice.

 Nyní rada vybrala zhotovitele rekonstrukce, která by dle nabídkové ceny měla vyjít na 5,4 milionu korun včetně daně. Část nákladů pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

„V současné době je v doposud nevyužívaných objektech bývalého internátu v Rybitví ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny. Vážím si toho, že se vedení školy v čele s paní ředitelkou postavilo čelem k takové výzvě, a společně jsme dokázali relativně snadno a rychle zařídit ubytování pro uprchlíky před válkou. Většina z nich se chce dle slov paní ředitelky na Ukrajinu vrátit, po jejich opuštění pak budou zrekonstruované objekty opět sloužit škole a potřebám žáků,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Že škola další ubytovací kapacity potřebuje, potvrdil i radní pro oblast školství Josef Kozel: „Stavební škola v Rybitví se dokázala v minulosti vypořádat s úbytkem žáků a dnes počty nově příchozích stoupají. Vzhledem k tomu, že sem žáci částečně dojíždějí, pociťujeme tlak na ubytovací kapacity, a to nejen v Pardubicích. Po rekonstrukci tak budou mít oba dva objekty domovů mládeže maximální využití.“

Projekt se zaměřuje na rekonstrukci budov domova mládeže číslo 2 a 3. „V obou budovách budou nahrazena původní dřevěná okna za nová plastová včetně parapetů, a to v pokojích, kuchyňkách, jídelně a sociálních zařízeních. Otvorové výplně budou vyměněny také v prostorách schodiště, společných chodeb a vstupu, které přímo souvisí s ubytováním uprchlíků. Součástí je i pořízení nového vybavení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislava Valtra se jedná o mimořádnou dotační příležitost. „Z celého projektu budeme mít dvojí užitek, kdy pomůžeme lidem v nouzi a posléze i žákům místní stavební školy, kteří tak budou bydlet v nově zařízených domovech mládeže. S uvedeným záměrem jsme uspěli u Ministerstva pro místní rozvoj, díky této synergii lze tedy předpokládat, že se na financování obnovy části krajského areálu bude přímo podílet také stát, a to částkou 3,6 milionu korun,“ upřesnil Ladislav Valtr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama