JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2019 8:38:00

Zaměřme se na udržení českých lékařů v nemocnicích

Zaměřme se na udržení českých lékařů v nemocnicích

Poslední říjnový den se na Ministerstvu zdravotnictví ČR uskutečnilo pracovní setkání hejtmanů s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

 Mezi diskutovaná témata patřila personální situace poskytovatelů zdravotní péče, rezidenční místa, podmínky získávání a uznání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Dále se řešilo například zaměstnávání zdravotnického personálu ze zahraničí.

„V České republice je různá situace nemocnic, ale to také platí přímo o nemocnicích jednotlivých krajů. Úhrady za nemocniční péči jsou za takřka stejné výkony hodnoceny všude jinak. Tak by to dle mého názoru fungovat nemělo,“ sdělil hejtman Martin Netolický a reagoval na dotace nemocnic Ministerstvem zdravotnictví: „Nemocnice by bez vložených krajských investic nefungovaly tak, jak by měly. Troufnu si tvrdit, že některé by nefungovaly vůbec, pokud bychom jako kraje finančně nepomohli a nechali vše pouze v kompetenci státu.“

Dlouhodobě je velkým tématem personální situace ve zdravotnictví. Přítomní se shodli, že jedním z úkolů je podpora mladých lékařů, kteří se často po studiích vydávají za lépe placenou prací do zahraničí. Dnes je pociťována především nouze o plicní lékaře. Dalším z problémů je i nedostatek školitelů těchto mladých lékařů, což se Pardubický kraj snaží řešit svým dotačním programem. V plánu resortu zdravotnictví je tedy podpora regionů, mladých lékařů a jejich vzdělávání. Důležité je namotivovat mladé a získat jejich působnost do méně atraktivních lokalit, což je jedním z cílů.

Mnohé nemocnice v rámci nedostatku českých lékařů a sester využívají služeb zdravotníků ze zahraničí. Ti však musí prokázat svou jazykovou schopnost. Pro přijetí mezi naše pracovníky musí obstát v písemném testu, v šestiměsíční praktické části a závěrečné zkoušce. „Je nešťastné, že nedokážeme udržet naše lékaře a musíme angažovat pracovníky ať už z Ukrajiny, Portugalska nebo dalších zemí. Nicméně v tuto chvíli je nutné, abychom se zaměřili na zrychlení přijímání těchto zahraničních lékařů či sester, pokud nemáme alternativu na českém trhu práce," doplnil hejtman Netolický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama