JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 16:21:59

Lázeňství na jižní Moravě dostalo šanci na evropskou podporu

Lázeňství na jižní Moravě dostalo šanci na evropskou podporu

BRNO - V oblasti lázeňství jižní Moravy podpořil EOP Jihovýchod čtyři již dokončené projekty a dalších šest projektů je ve fázi hodnocení. Celkové investované výdaje přesahuji dvě miliardy korun, z toho dotace ROP činí téměř 680 milionů korun.

Výbor Regionální rady Regionu soudržnosti Jihovýchod dnes v Brně posoudil soulad nových lázeňských projektů se strategickou výzvou Regionálního operačního programu a doporučil jejich postup do další fáze hodnocení. „Jsem přesvědčen, že začátkem příštího roku po ukončení standardního hodnotícího procesu už budeme moci schválit konkrétní výši finančních dotací z EU a projekty se budou moci  rozběhnout. Věřím, že v nejbližších letech se stanou realitou,“ řekl po zasedání na tiskové konferenci hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který označil 17. březen 2010 za datum, kdy se projekty „ po osmi letech přípravy začaly posouvat z fáze snů do fáze reality.“

Lázeňství patří k prioritám rozvoje cestovního ruchu Jihomoravského kraje. Představuje jednu z nejvýznamnějších možností, jak prodloužit pobyt návštěvníků v regionu a také jak vytvořit nová pracovní místa. Oblast je jednou z priorit, které stanovila krajská koalice po volbách v roce 2008 ve smlouvě o spolupráci mezi ČSSD a ODS na jižní Moravě i v programovém prohlášení krajské rady a v programu rozvoje Jihomoravského kraje.

 

Pasohlávky

Součástí strategického záměru kraje je vybudování atraktivní lázeňské a rekreační zóny s mezinárodními ambicemi v Pasohlávkách. ROP Jihovýchod již podpořil v této lokalitě dva dokončené projekty, a to promenádu pro pěší a cyklisty 10milionovou dotací a Lázeňský penzion u sv. Anny, projekt Biskupství brněnského, téměř 6milionovou dotací.

Pět projektů plánovaných v Pasohlávkách postoupilo dnes na základě posouzení jejich souladu se strategickou výzvou do další fáze hodnocení. Jedná se o tři projekty krajské společnosti Thermal Pasohlávky. Vybudování páteřní technické a dopravní infrastruktury v Pasohlávkách je zásadní pro realizaci dalších projektových záměrů. Na celkové výdaje projektu ve výši téměř 200 milionů korun společnost žádá o 28,3% míru podpory.

Na poloostrově nad severním okrajem horní nádrže Nové Mlýny vznikne nový multifunkční turistický objekt se stálou expozicí, zázemím a bufetem pro cyklisty a konferenčním zázemím. Celkové výdaje projektu činí 197 milionů korun a společnost žádá o 28,3% míru podpory.

Dalším záměrem společnosti je vybudování archeologického parku Římský vrch, unikátního multifunkčního areálu v místě jedné z nejzajímavějších archeologických lokalit České republiky. Celkové výdaje činí téměř 141 milionu korun a společnost žádá o 28,3% míru podpory.

Na vybudování čtyřhvězdičkového kongresového a wellness Hotelu Termal Mušov počítá stejnojmenná akciová společnost s celkovými výdaji ve výši 355 milionů korun a žádá o 30,8% míru podpory. Konkurenceschopný  hotel s kongresovým i wellness zázemím  synergicky doplní infrastrukturu lázeňské a rekreační zóny.

ŽS Real žádá o 26,8% míru podpory na výstavbu lázeňsko zábavního komplexu Moravia Thermal s celkovými výdaji 1,2 miliardy korun. Celoročně využitelný aquapark s venkovními i vnitřními atrakcemi doplní zatím chybějící nabídku moderního aquaparku na mezinárodní úrovni.

 

Lednice

 

Atraktivní památková zóna Lednicko–Valtického areálu, zapsaná na seznam památek světového dědictví UNESCO, patří k nejnavštěvovanějším lokalitám České republiky. Od roku 2009 obec Lednice nabízí návštěvníkům i přírodní léčebné lázně s využitím silně mineralizované jodobromové minerální vody. Nový projekt řeší vybudování kolonády s promenádou a přírodním amfiteátrem. Promenáda propojí novou lázeňskou zónu s centrem obce, zámeckým parkem a Mlýnským rybníkem.  Obec Lednice žádá o 74,2% míru podpory na doplnění infrastruktury lázeňské zóny Lednice s celkovými výdaji 116,5 milionu korun.

 

„Od počátku bylo zřejmé, že není úkolem kraje na jižní Moravě budovat lázně. My podpoříme rozvoj lázeňství tím, že rozvineme lázeňskou infrastrukturu. Následně do tohoto území musí vstoupit soukromí investoři. Zatímco dnes jsme udělali velký krok k tomu, aby se ty sny staly skutečně v dohledné době realitou, vedle nás reprezentace kraje a podnikatelských subjektů na veletrhu investičních příležitostí MIPIM v Cannes prezentuje tuto naši strategickou koncepci rozvoje lázeňství mezinárodní podnikatelské veřejnosti,“ řekl hejtman kraje Michal Hašek a připomněl, že úspěch projektu lázeňského a rekreačního areálu v Pasohlávkách závisí na spolupráci veřejné správy s podnikatelským sektorem.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama