JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2013 11:01:18

Na riziko prolomení Benešových dekretů jsme upozorňovali. A ejhle, už je to tady

Na riziko prolomení Benešových dekretů jsme upozorňovali. A ejhle, už je to tady

Na pozvání hejtmana Lubomíra France jsem dnes navštívil, jako šéf Asociace krajů ČR, Královéhradecký kraj.

Na hejtmanství jsem jednal s vedením kraje o aktuálních problémech čerpání fondů EU, financování oprav krajských silnic včetně odstraňování povodňových škod, či o krajském zdravotnictví, které trápí stejně jako ostatní kraje, podfinancování nastavené špatnými úhradovými vyhláškami bývalé vlády ODS a TOP 09.

Samozřejmě padlo i téma dokončení D11, kde jsme dohodli společné jednání s ministrem dopravy (proběhne zítra, v rámci schůze asociace krajů). Další zastávkou byl mně dnes Náchod kde jsem se setkal s vedením města, v čele se starostou Janem Birkem - témata, opět zejména dopravní infrastruktura (kličkování mezi kamiony cestou do Polska i zpět je fakt zážitek), došlo i na problém Jaroměře s řešením povodní zničeného mostu. Závažné informace mi Jan Birke předal v otázce církevních restitucí, konkrétně dokumenty k žádostem na Broumovsku, kde byl tento majetek v roce 1946 zkonfiskován na základě Benešových dekretů a neměl by tedy být vydán dotčenému řádu zpět. Na riziko pokusu prolomit restituční hranici 25.února 1948 a útočit na Benešovi dekrety jsme ve Sněmovně upozorňovali často, a koalice ODS, TOP09 a Lidem tyto obavy bagatelizovala. A ejhle, už jsou tady konkrétní žádosti, konkrétního řádu...

Ještě dnes požádám premiéra Jiřího Rusnoka, aby všechny státní instituce, nejen pozemkový úřad, ale i Lesy ČR, Úřad pro majetek státu, či Agentura pro ochranu přírody, na které jsou žádosti o restituce církevních nemovitostí zveřejňovaly průběžně všechny žádosti na webech, aby existovala možnost kontroly ze strany občanů, médií, či měst a obcí. Považuji to za zásadní věc, která ztransparentní proces vydávání nemovitého majetku církvím a chrání při tom zájmy státu. Přeji vedení Královéhradeckého kraje i města Náchoda vše dobré v jejich práci a děkuji za dnešní zajímavý den.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama