JUDr. Naděžda Kratochvílová

  • R2014
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2014 17:50:39

Teplo a příjemné prostředí ve školách Prahy 5 díky úspěšnému čerpání grantů

Teplo a příjemné prostředí ve školách Prahy 5 díky úspěšnému čerpání grantů

Městská část Praha 5 je zřizovatelem 12 základních a mateřských škol a 13 samostatných mateřinek. Obnova prostor sloužících ke vzdělávání dětí patřila v uplynulém čtyřletém období ke stěžejním agendám, které samospráva městské části zajišťovala.

Na Praze 5 se podařil opravdu velký kus práce, kdy bylo i díky využití evropských dotací rekonstruováno mnoho objektů pro vzdělávání dětí.  

 „V minulosti se podařilo získat dotace například na zateplení budov mateřských a základních škol z Operačního programu životní prostředí. Snížení energetických nákladů se tak dočkala významná část budov, například MŠ Peroutkova a Pod Železničním mostem či základní školy Chaplinovo náměstí, V Remízku a mnohé další. Naší výhodou jsou kvalitně připravené žádosti, a z nich vyplývající vysoké procento úspěšného hodnocení poskytovatelem dotace,“ přiblížila již realizované projekty zástupkyně starosty Naděžda Kratochvílová z hnutí Restart 2014.

V současnosti probíhají investiční akce a opravy v 16 vzdělávacích institucích! Z již realizovaných projektů je třeba zmínit právě úspěšnou rekonstrukci vnějšího pláště a zateplení FZŠ Barrandov II na Chaplinově náměstí. Fakultní základní škola Chaplinovo náměstí je druhou největší školou v Praze 5, navštěvuje ji zhruba 600 žáků. Zároveň je spádovou školou pro polovinu dětí žijících na Barrandově.

Historie projektu na rekonstrukci a zateplení fasády, výměny oken, dveří a obnovu dalších prvků včetně schodišť, sahá do roku 2011, nicméně až začátkem roku 2013 se podařilo získat reálný příslib dotace z Operačního fondu životního prostředí, který stavbu umožnil uskutečnit. Díky úspěšné žádosti podané k Operačnímu programu Životní prostředí pokryly peníze z evropských zdrojů téměř 50 % celkových nákladů. Ty dosáhly výše 40 milionů Kč,“ popsala obrysy rekonstrukce Naděžda Kratochvílová z hnutí Restart 2014, která se zasadila o úspěšné využití evropských grantů během právě končícího volebního období na Praze 5.

Zateplením areálu školy se sníží spotřeba energie zhruba o třetinu, provozní náklady školy ročně klesnou o 1,2 milionu Kč. Emise produkované školou zároveň klesnou o 84 tun za rok.

Bez evropských peněz by stavět nešlo

„Čerpání evropských financí je pro rozvoj Prahy 5 klíčové, neboť na rozdíl od minulosti nelze spoléhat na peníze získané z privatizace bytů a obecního majetku, ale je zapotřebí aktivně vyhledávat dotační výzvy a programy. Je skvělé, že Oddělení projektů Úřadu městské části Praha 5 dokázalo podat velké množství žádostí a konkrétně v případě dotací na zateplení uspělo. Díky patří také stavebním firmám a dodavatelům, kteří splnili naše podmínky a zvládli stavbu dokončit před začátkem školního roku,“ doplnila zástupkyně starosty Kratochvílová (RESTART 2014).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama