JUDr. Naděžda Kratochvílová

  • R2014
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2014 9:32:41

Veřejné rozpočty je zapotřebí plnit z evropských peněz místo zvyšování daní

Veřejné rozpočty je zapotřebí plnit z evropských peněz místo zvyšování daní

Dlouhodobě klesá objem příjmů obcí a městských částí, naopak výdaje často rostou. Vedení radnic v minulosti tyto schodky záplatovalo penězi z prodeje bytů či privatizace ostatního obecního majetku. Zdroje ale docházejí.

Podle JUDr. Naděždy Kratochvílové z hnutí RESTART 2014 je nejvyšší čas vybudovat na radnicích funkční týmy lidí, kteří jsou schopni aktivně získat peníze z evropských zdrojů a dotačních výzev.

Příkladem je oddělení řízení projektů Prahy 5 pod vedením právě místostarostky JUDr. Kratochvílové, kterému se podařilo získat jen v posledním roce přes 140 mil. Kč z dotačních programů. „Čerpání evropských financí je pro rozvoj každé obce klíčové, neboť na rozdíl od minulosti nelze spoléhat na peníze získané z privatizace bytů a obecního majetku, ale je zapotřebí aktivně vyhledávat dotační výzvy a programy. Podařilo se nám podat velké množství žádostí a například v případě dotací na zateplení budov škol jsme uspěli ve většině případů. Bez zkušeností s náročnou evropskou administrativou není možné předkládat kvalitní projekty a žádosti, tyto zkušenosti nyní již máme a budeme je v dalších letech uplatňovat,“ popsala jeden z cílů, na které se chce zaměřit v dalším volebním období JUDr. Naďa Kratochvílová z hnutí RESTART 2014.

Projekty z evropských zdrojů jsou vidět!

Městská část Praha 5 je zřizovatelem 12 základních a mateřských škol a 13 samostatných mateřinek. Obnova prostor sloužících ke vzdělávání dětí patří k stěžejním agendám, které samospráva městské části zajišťovala. Díky práci JUDr. Kratochvílové bylo využitím evropských dotací rekonstruováno mnoho objektů pro vzdělávání dětí.

„Podařilo se získat dotace například na zateplení budov mateřských a základních škol z Operačního programu životní prostředí. Nových oken, fasád za účelem snížení energetických nákladů se tak dočkala významná část budov, například MŠ Peroutkova a Pod Železničním mostem či základní školy Chaplinovo náměstí, V Remízku a mnohé další. Naší výhodou jsou kvalitně připravené žádosti, a z nich vyplývající vysoké procento úspěšného hodnocení poskytovatelem dotace,“ přiblížila již realizované projekty zástupkyně starosty Naděžda Kratochvílová z hnutí Restart 2014.

V současnosti probíhají investiční akce a opravy v 16 vzdělávacích institucích Prahy 5! Z již dokončených projektů je třeba zmínit právě úspěšnou rekonstrukci vnějšího pláště a zateplení FZŠ Barrandov II na Chaplinově náměstí. Fakultní základní škola Chaplinovo náměstí je druhou největší školou v Praze 5, navštěvuje ji zhruba 600 žáků. Zároveň je spádovou školou pro polovinu dětí žijících na Barrandově.

Historie projektu na rekonstrukci a zateplení fasády, výměny oken, dveří a obnovu dalších prvků včetně schodišť, sahá do roku 2011, nicméně až začátkem roku 2013 se podařilo získat reálný příslib dotace z Operačního fondu životního prostředí, který stavbu umožnil uskutečnit. Díky úspěšné žádosti podané k Operačnímu programu Životní prostředí pokryly peníze z evropských zdrojů téměř 50 % celkových nákladů. Ty dosáhly výše 40 milionů Kč,“ popsala obrysy rekonstrukce JUDr. Naděžda Kratochvílová z hnutí Restart 2014, která se zasadila o úspěšné využití evropských grantů navzdory končícímu volebního období na Praze 5.

„Jsme rádi, že se projekt podařilo dokončit. Děti mají novou krásnou školu, o kterou je nikdo nepřipraví, například svojí nekompetencí či chybou v náročné administrativě, kterou každý projekt dotovaný z evropských fondů oplývá,“ dodala Kratochvílová.

Zateplením areálu školy se sníží spotřeba energie zhruba o třetinu, provozní náklady školy ročně klesnou o 1,2 milionu Kč. Emise produkované školou zároveň klesnou o 84 tun za rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama