JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2019 19:12:00

Nesměšujme názor na výkup vepřína v Letech s utrpením, které tam bylo

Nesměšujme názor na výkup vepřína v Letech s utrpením, které tam bylo

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019, Žádost o vyslovení souhlasu PS k trestnímu stíhání poslance Miloslava Roznera.

Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolím si vyjádřit svůj názor na celou kauzu. Rozdělím to na dvě části. Jedna je otázka toho trestního stíhání, resp. vydávání k trestnímu stíhání a druhá je ta fakticita tábora v Letech. Já stejně jako můj předřečník sdílím ten názor, že Poslanecká sněmovna nemá posuzovat trestnost, či netrestnost nějakého jednání. Od toho tady nejsme. Nesouhlasím tady s kolegyní, které si jinak velmi vážím, s paní kolegyní Černochovou, že prostě nemáme posuzovat trestnost, nebo netrestnost. Na to jsou úplně jiné orgány. A stejně jako ve všech případech s výjimkou, která tady ještě nenastala, projevu v Poslanecké sněmovně budu hlasovat pro vydání poslance a není to nic osobního ve vztahu k danému poslanci. Udělal jsem to tak vždycky u všech poslanců, i u kolegy Růžičky, kterého mám jinak rád. Máme se rádi. Doufám, že se máme rádi. (Pobavení a smích v sále.) Udělám to i v tomto případě. Máme se rádi jinak, než to teď vyznělo. Ale udělám to vždy. Prostě Poslanecká sněmovna nemá posuzovat trestnost, či netrestnost a vstupovat do živých kauz.

A to je druhý model, který avizuji předem, jednoznačně předem. Prosím, nevstupujme politicky do živých kauz. (Nesrozumitelné) trestní stíhání. Takže naopak. Při vydání budu hlasovat vždy s jedinou výjimkou, kterou jsem již jmenoval, pro. V případě, že budeme chtít probírat živou kauzu, ve které působí orgány činné v trestním řízení, tak budu převážně hlasovat proti, protože nepovažuji za vhodné, abychom politicky ovlivňovali jakékoli vyšetřování ve věci.

A teď ta vlastní fakticita. Kolegové, jsem poslanec z okresu Písek, tedy z okresu, ve kterém se tábor, nebo bývalý tábor v Letech nachází. Poslední dobou, a to mě asi donutilo více zde vystoupit, přicházejí takové ty hromadné maily, kde se ukazuje, nebo někdo píše, nevím, kdo to je, ani jsem to nezjišťoval, protože je mi to z duše odporné, že to bylo v podstatě nějaké lážo plážo a ti lidé tam měli větší pohodu než skoro doma. Nic takové samozřejmě není pravda. Vážení kolegové, bez ohledu na to, jak se ten tábor jmenoval, tak tam umírali lidé. Umírali tam lidé v příšerných hygienických podmínkách. Zemřely tam všechny děti, které se tam narodily. Jediné dítě, které se tam narodilo, nepřežilo. Lidé, kteří neumřeli přímo v táboře v Letech, byli deportováni do Osvětimi. To si prosím uvědomme. Takže buďme velmi opatrní. A prosím, to je zásadní věc, nesměšujme svůj názor na výkup vepřína v Letech, což je věc, na kterou mám taky vlastní názor, s utrpením, které tam bylo.

Taky bych chtěl touto cestou vyzvat kolegu Roznera k tomu, co říkal František Kopřiva. Jsem trochu starší, tak snad to ode mě bude znít trochu důstojněji. Zkuste se, pane kolego, omluvit opravdu těm lidem přímo. Nestačí to tady. Těm lidem přímo. A myslím, že tím, bez ohledu na mé hlasování, ta kauza bude důstojně zakončena i k vaší spokojenosti. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama