JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2012 18:39:00

Budou mít sportovci radost ze státního rozpočtu na rok 2013? Nebudou

Budou mít sportovci radost ze státního rozpočtu na rok 2013? Nebudou

Ještě před několika dny bylo možné spatřit několik vážených členů vlády, jak fandí našemu daviscupovému týmu.

Do roztrhání těla a hlasivek podporovali naše tenisty při každém vítězném míčku a prožívali pak také triumf vítězství. Nic proti tomu, samozřejmě.

Fanděme, podporujme naše sportovce naší přítomností, ale jako politici jsme také povinni se ptát, co jsme pro ně udělali. Jako člověk, který se mezi nimi aktivně pohybuje, bohužel musím přiznat, že pro nás nemají mnoho pozitivních slov. Není se čemu divit.

V roce 2011 změnou loterijního zákona došlo ke kritickému propadu podpory sportu  z veřejných rozpočtů. Oproti rokům 2007 až 2010 o celé 3 miliardy korun.

V rámci EU je tak naše země ve výdajích na sport po přepočtu na jednoho obyvatele až na 24. místě, ve vztahu k HDP jsme na místě jen o jedno lepším.

Přitom sport není zanedbatelným sektorem národního hospodářství. A pak je tu samozřejmě ta nenahraditelná hodnota – měřeno od zlepšování zdravotního stavu obyvatel, prevence kriminogenních jevů, až po obyčejné dělání radosti veřejnosti při výkonech, kterých jsme byli nedávno svědky.

Mají však důvod k radosti sportovci z nás?

Od roku 2012 oblast sportu přišla o významný zdroj financování– příjmy z loterií. O rozdělení prostředků rozhodují zastupitelstva obcí bez povinnosti směřovat tyto prostředky do sportu a jiné veřejně prospěšné činnosti. Ve všech zemích EU (mimo Lotyšska a Malty) jsou přitom loterie ve vlastnictví či pod přímým vlivem státu a jsou klíčovým zdrojem příjmů právě pro sport. U nás jsou loterie vlastněny soukromým sektorem, nad rámec běžného zdaňování  jsou daněny loterijními odvody ve výši 20 %, které jsou děleny mezi stát a obce. Ty však z důvodů výpadků ve financování z velké většiny nedávají adekvátně navýšené prostředky pro sport. Pro rok 2012 bylo ze státního rozpočtu navíc uvolněno 800 milionu pro sport, tato částka však kompenzuje ztráty způsobené změnou daňových odvodů z loterijního zákona pouze v úrovni cca   35 %.

V materiálu „Státní podpora sportu pro rok 2013“, který byl projednán poradou vedení ministra školství v červnu tohoto roku, se v rámci všech šesti oblastí podpory sportu, které spadají do kompetence ministerstva školství, počítá s částkou přesahující 2,9 mld. Kč. Ani tato minimalistická varianta však není v návrhu rozpočtu. Místo toho kapitola ministerstva školství, která se sportu týká, počítá s částkou něco málo přes 2,1 miliardy korun. Takový stav je pro mě naprosto nepřijatelný.

Navrhnu proto při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky pro rok 2013 ve druhém čtení navýšení kapitoly ministerstva školství o 900 milionů korun tak, abychom alespoň dorovnali původní očekávání resortu. A budu doufat, že mne ostatní poslanci v tomto kroku podpoří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama