JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2013 14:05:13

Sport chceme systémově rozvíjet a zvýšit jeho prestiž ve společnosti

Sport chceme systémově rozvíjet a zvýšit jeho prestiž ve společnosti

..

„Motivovat děti a mládež k pohybu a zdravému životnímu stylu. Usnadnit vrcholovým sportovcům přechod do běžného života. Zajistit funkční model financování sportu,“ tak definoval hlavní cíle ČSSD v oblasti sportu a tělovýchovy Petr Hulinský, který má tuto problematiku ve straně na starosti.

Sport a pohyb považuje sociální demokracie za velmi důležité. Nejen z pohledu zdravého životního stylu, ale také jako společenský fenomén, který může přispět k sociální integraci společnosti a k snížení kriminality. Sport zároveň příznivě působí na ekonomiku státu a je velkou propagací země v zahraničí. „Bohužel, v minulosti politici neřešili legislativu ani systém financování, často se jen chlubili úspěchy sportovců.  Peníze na sport řada ministrů školství používala na financování aktivit, na které se jim nedostávalo zdrojů,“ uvedl Hulinský.

„To chceme změnit,“ řekl Hulinský. „Plánujeme, že celá problematika sportu bude v kompetenci určeného člena vlády. Pod něj bychom převedli z ministerstva školství zdroje a zaměstnance určené na sport. V žádném případě ale nebudeme budovat žádný velký úřad. Nechceme ministerstvo sportu, chceme ministra,“ doplnil Hulinský. Tento záměr podporuje také stínový ministr školství Marcel Chládek.

„Prioritou je zdravý životní styl. Jestliže chceme, aby se Češi více hýbali, musíme začít u dětí a mládeže. Je třeba vytvořit systém, ve kterém se prolne tělesná výchova na školách, školní sportovní soutěže s mimoškolními pohybovými aktivitami,“ poodhalil své plány v případné nové roli Hulinský.

„Situace, kdy máme čtyřikrát více obézních dětí, než před patnácti lety, je alarmující. Chceme tuto situaci změnit – v oblasti školství přidáme třetí hodinu tělesné výchovy a do vzdělávání zařadíme také osvětu v rámci životního stylu. Dovedu si představit i daleko větší otevření školních hřišť veřejnosti, zejména v odpoledních hodinách,“ upřesnil senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

V oblasti legislativy se sociální demokraté zaměří na vytvoření podmínek pro práci dobrovolníků a přípravu nového Zákona o sportu, který by měl systematicky řešit financování sportu.  „V první fázi nám půjde o samostatnou kapitolu ve státním rozpočtu. Nejde o to získat více peněz. Důležité je, aby financování sportu bylo stabilní,“ upozornil Hulinský. „Nerad bych zapomněl ani na vrcholové sportovce. Rádi bychom jim pomohli v složitém období začleňování do běžného života po skončení kariéry a zároveň připravili systém, který úspěšné sportovce umožní odměňovat za reprezentaci země,“ dodal.

Na řešení těchto problémů chce Hulinský úzce spolupracovat s Českým olympijským výborem. Také z tohoto důvodu přivítal nabídku konzultace programu, kterou ČOV rozeslal všem politickým stranám, které mají šanci v říjnových volbách uspět.

„Prostudoval jsem pečlivě pasáže věnované sportu ve všech programech. Cíle ČSSD se v mnohém shodují se záměry ČOV. Nejtěžším úkolem bude určitě zabezpečení financování sportu. ČSSD ale už při hlasování o novele loterijního zákona ukázala, že jí sport není lhostejný,“ zhodnotil věcně program sociální demokracie předseda ČOV Jiří Kejval. „Petra Hulinského navíc dobře znám z práce v olympijském hnutí a věřím, že nezůstane jen u předvolebních slibů.  Je na tento post ideálním kandidátem. Vždyť je déle sportovcem než politikem,“ vysvětlil Kejval.

Petr Hulinský je členem výkonného výboru Českého olympijského výboru.  Zakládal Český svaz Taekwondo WTF a je v tomto sportu držitelem 5. danu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama