JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2011 14:38:06

Podporuji vznik metropolitní nemocnice

Podporuji vznik metropolitní nemocnice

Bulovka bezpochyby patří k nejdůležitějším zdravotnickým zařízením v Praze

 Už delší dobu se hovoří o zájmu Prahy převzít současnou Fakultní nemocnici na Bulovce a transformovat ji v metropolitní nemocnici ve správě hlavního města. V současnosti toto téma opět získává na aktuálnosti. Důvodů je hned několik.
Bulovka bezpochyby patří k nejdůležitějším zdravotnickým zařízením v Praze, svoje služby však neposkytuje pouze Pražanům, ale vzhledem k problémům jiných nemocnic, například nemocnice v Brandýse nad Labem, také občanům oblasti Prahy – východ. Počet jejích pacientů se navíc ještě zvýšil, když bylo 30. června uzavřeno zdravotnické zařízení ve Vysočanech. Tím význam nemocnice na Bulovce ještě vzrostl.
Znepokojuje mě, že zdravotnické zařízení ve Vysočanech bylo zrušeno, aniž by ministerstvo zdravotnictví řešilo zajištění náhradních zdravotních kapacit. Rovněž nechápu netečnost vedení městských částí, které se o vzniklý problém nezajímají. Hlavní město Praha, které samo žádné zdravotnické zařízení neprovozuje, přitom nemá jakoukoli možnost tuto situaci ovlivnit nebo řešit.
A to je právě ten nejzásadnější důvod, proč by Praha měla usilovat o převzetí nemocnice na Bulovce a zřídit v ní metropolitní nemocnice. Je to jediný způsob, jakým budeme schopni garantovat Pražanům kvalitní a účinnou zdravotní péči, když ministerstvo zdravotnictví v tomto úkolu tristně selhává.
Ministr Leoš Heger se netají záměrem odejmout Bulovce status fakultní nemocnice. I to je další důvod, proč by Praha měla ve své severovýchodní části hledat řešení špičkového zdravotnického zařízení, jehož úroveň by se blížila Fakultní nemocnici v Motole na opačném konci Prahy.
Bohužel se nedomnívám, že by bylo v nejbližší době možné získat 2 až 4 miliardy nutné na investice v areálu nemocnice na Bulovce z rozpočtu hlavního města. Přesto budu - především v zájmu obyvatel prahy - do budoucna podporovat vznik pražské metropolitní nemocnice.

JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
předseda finančního výboru ZHMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama