JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2010 8:54:39

„Díky" vládě jsme skanzenem neoliberalismu

„Díky" vládě jsme skanzenem neoliberalismu

Petr Nečas se rozhodl pro boj na dvou frontách.

Petr Nečas je ročník narození 1964, patří tedy mezi ty vysokoškolské absolventy, kteří byli vyučováni v duchu marxismu-leninismu. Velice dobře tedy ví, co znamená pojem třídní boj a patrně také politický (vnitrotřídní) boj uvnitř buržoazie. Učili ho, i jaké různé formy třídní boj má.

Ať už jsou mediální ochránci kapitalismu jakkoliv zděšeni, Nečas svými ostrými výroky přímo vyzval k odborářským demonstracím. Pozapomněl na to, že každý občan má právo hájit svá ekonomická a sociální práva proti uzurpátorům. Ukázal, že tato demokracie je právě pouhou buržoazní demokracií, výhodnou pro malou menšinu občanů.

Pozastavme se však nejprve nad vyostřením sporů ve vládní pravicové koalici. Vláda České republiky dostala 10. srpna 2010 schválením svého programového prohlášení důvěru k vládnutí. Stalo se tak 118 hlasy pravicových stran. Dvě opoziční strany, ČSSD a KSČM, hlasovaly proti důvěře vládě svými 82 hlasy. Od 10. srpna se tedy již vládne doopravdy, nazvat to načisto by nebyl v tento moment ten pravý výraz.

Za necelý měsíc »vládnutí doopravdy« prasklo už několik velkých korupčních skandálů, a to i na samotných ministerstvech. S vládou Jana Fischera byl zahraniční i tuzemský velkokapitál velmi spokojen a média ustavičně vytvářela co nejlepší obraz »vlády odborníků«. Proti předchozí vládě hrubiána Mirka Topolánka to nebyl nijak obtížný úkol. V nynější době se zřetelně ukazuje, jak falešný a lživý to byl mediální obraz Fischerovy vlády.

Tito výkonní sloužící velkokapitálu nezapomněli na sebe a na korupční chování vůbec. Je to podobné, jako kdyby manžel musel manželce platit za zalití každé kytičky 460 Kč měsíčně, a na druhé straně, proč by neskladovali ve sklepě nebo v garáži dvacet zimních pneumatik za 24 tisíc Kč vyplaceného kapesného. Takto, a ještě hůře, se plýtvalo miliardami korun na ministerstvu dopravy za Fischerovy vlády.

Korupce na ministerstvu obrany se už v lidské představivosti vymykají chápání - tu vojenská letadla, tam transportéry Pandur a čerstvě minomety. Určitě skandály ministerstva obrany ještě nekončí. Například, aby nám neukradli celý generální štáb, musel svého času na policii volat zaměstnanec pražského metra. To vše se také dělo za tzv. nestranné a apolitické Fischerovy vlády vzniklé politickou dohodou tří politických stran.

Kromě bodu o dostavbě dvou bloků Temelína hodila Nečasova vláda svým zvláštním způsobem i Fischerovu vládu přes palubu. Z 38 protikrizových opatření, na nichž se shodla Fischerova vláda s odbory a zaměstnavateli, nepřevzala Nečasova vláda nic. Svědčí o tom samo vládní programové prohlášení tří pravicových stran. Až na uvedenou dostavbu Temelína programové prohlášení neuvádí nic, co by opravdu pozdvihlo českou ekonomiku.

Kníže Schwarzenberg (TOP 09), možná podle pokynů bilderbergské skupiny adeptů světovlády, k nimž patří, hodlá zrušit několik velvyslanectví v Africe a Jižní Americe. (Tedy právě tam, kde Československo, dnes Česká republika, měly a mají dobrý obchodní zvuk.) V zájmu koho? Zcela určitě v zájmu zahraničního velkokapitálu. Vládou naší republiky vyklizený obchodní prostor bude rychle pokryt zahraničními obchodními společnostmi jiných států a nadnárodními firmami...

Před třemi roky odboráři reagovali na Topolánkovu vládu mimo jiné rčením »reformy-deformy«. Nyní jde o »reformy-škrtformy« Nečasovy vlády, té vlády, která je škůdcem zájmů naší republiky a jejích občanů. Vyjádřit jí nedůvěru bude pracné, protože pravice disponuje 118 mandáty v Poslanecké sněmovně.

Česká republika tak »díky« Nečasově vládě, opírající se o koaliční smlouvu tří pravicových stran, zůstává skanzenem neoliberalismu, zatímco ve světě zaznamenáváme již více než rok snahy tuto neúspěšnou ideologii a politiku změnit.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama