JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2010 11:13:00

Nezaměstnanost a pravicový extremismus

Nezaměstnanost a pravicový extremismus

Nezaměstnanost v České republice dosáhla v únoru letošního roku fakticky 756 tisíc lidí bez práce.

Podle oficiální metodiky sledování nezaměstnanosti je v naší republice 583 135 lidí, což činí 9,9 procenta nezaměstnaných.

Metodika sledovanosti nezaměstnanosti však byla výrazně změněna v roce 2004, kdy se Česká republika stala součástí Evropské unie. Tím z této evidence zcela záměrně vypadává dalších více než 172 tisíc lidí, kteří práci dlouhodobě nemají. Z těchto čísel jednoznačně vyplývá, že skutečná míra nezaměstnanosti, vezmeme-li v úvahu, že v ČR je asi 4 miliony 100 tisíc zaměstnanců a celkem asi pět milionů ekonomicky aktivních osob, pak je 15 procent.

Vedle údajů o nezaměstnanosti zaznívá ještě jeden další údaj, který se týká výše průměrné hrubé mzdy. Ta statisticky stoupla v nominální hodnotě v posledním čtvrtletí loňského roku na 25 752 korun, což je oproti předchozímu čtvrtletí po očištění od sezonních vlivů nárůst o 1,4 procenta. Podle ČSU tak reálná mzda stoupla o 4,8 procenta. Pravdou je, že tento relativně »vysoký« růst mezd je však podle statistiků ovlivněn hlavně tzv. strukturálními vlivy. Zejména propouštěním zaměstnanců nízko a středně příjmových kategorií, a pak snížením nemocnosti. Na oboje mají výrazný vliv důsledky hospodářské krize a politiky předchozí pravicové koaliční Topolánkovy vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Tvrdou skutečností také zůstává fakt, že dvě třetiny zaměstnanců nedosahují ve svých příjmech zdaleka průměrné mzdy či platu. Medián mzdy či platu v České republice je podstatně nižší a pohybuje se kolem 17 tisíc Kč hrubého.

Porovnáme-li tato čísla s neustále rostoucím zadlužováním domácností, růstem státního dluhu, neschopností všech vlád od roku 1993 umořovat alespoň jistinu státního dluhu a snahou přenést řešení schodkového státního rozpočtu především na nízko a středně příjmové vrstvy zaměstnanců, pak jsou v České republice ještě více rozevřeny nůžky pro růst bohatství velice malé skupiny na straně jedné a propadu až k hranici chudoby či přežívání v nuzném životním standardu většiny obyvatel. Představy pravice i tolik mediálně vychvalované pravicové úřednické Fischerovy vlády tomu prakticky svými vládními kroky přispívají. Už dnes však 2 miliony 800 tisíc obyvatel České republiky žijí v chudobě či v onom nuzném standardu přežívání ze dne na den.

V této situaci se česká společnost chystá ke květnovým parlamentním volbám do Poslanecké sněmovny. Tyto volby mohou ovlivnit výrazně budoucnost České republiky a především sociální jistoty a dostupnost tolik potřebné práce a dnes chybějících pracovních míst. Pravice od ODS přes recyklované politiky TOP, Věci veřejné a jiné se bojí levice. Svým způsobem se jí bojí ve skutečnosti i sama sociální demokracie, která si výrazné změny nepřeje. Proto je ústředním tématem antikomunismus zaměřený na ostrakizaci nejen komunistické strany a jejího programu, ale všeho pozitivního, co socialismus na rozdíl od kapitalismu dokázal, trvale vyřešil, třeba nezaměstnanost či bezplatnou zdravotní péči.

Pravice se bojí a tiše pouští do hry věc mnohem nebezpečnější, podporu pravicovému extremismu, neofašismu, rozněcování národnostních a sociálních nenávistí. Ty mají odvést nezaměstnané, chudobou postižené od levice k pravicovým extremistickým stranám, a zabezpečit tak neměnnost současných společenských a především ekonomických pořádků. Pro levici je to vážné varování, kterému je třeba čelit. O to více, že právě ony malé pravicové strany se netají mnohdy blízkostí, tou či onou formou sympatií, k extrémním pravicovým názorům.

V nadcházejících parlamentních volbách se tedy bude rozhodovat i o tom, zda lidé odmítnou nejen asociální pravicová řešení, ale zda také nepodlehnou extrémnímu pravicovému populismu.

KSČM má připravený realizovatelný, věcný volební program reagující na základní sociální problémy tížící většinu obyvatel České republiky. Jde o to nenechat se zastrašit pravicovou antikomunistickou demagogií.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama