JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2011 12:58:00

Podstatná je vzájemná solidarita mezi pracujícími

Podstatná je vzájemná solidarita mezi pracujícími

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče k jednání tripartity.

Komunistická strana Čech a Moravy vyjadřuje plnou podporu oprávněným požadavkům odborových svazů, které na protest proti způsobu jednání Nečasovy koaliční vlády přerušily ve čtvrtek 21. dubna jednání tripartity. KSČM plně podporuje i svolání demonstrace odborů na 21. května 2011.

V této souvislosti je třeba opětovně připomenout, že to byla právě Nečasova vláda, která bezprostředně po svém jmenování v červenci loňského roku zaútočila na sociální smír, přestala respektovat pravidla sociálního dialogu a bez projednávání svých reformních kroků s odbory vehnala svou protilidovou politikou do ulic zaměstnance veřejného sektoru. Reformní návrhy současné vlády, jejích jednotlivých ministrů a členů vládní koalice se navíc mění ze dne na den. Vláda nedokáže jednat s odbory věcně, jako s legitimními zástupci zaměstnanců, a bez respektování jejich názorů předkládá své návrhy do parlamentu. Strany vládní koalice jsou vedeny jedinou snahou - splatit, na úkor životních jistot většiny lidí, své závazky a dluhy těm, kteří financují ODS, TOP 09 a Věci veřejné. To je podstatou chování Petra Nečase, Miroslava Kalouska, Víta Bárty a dalších. Nejde jim ani o zájmy většiny lidí, ani o Českou republiku.

Komunistická strana poskytla od samého počátku oprávněným požadavkům pracujících a odborových svazů plnou politickou podporu a budeme ji poskytovat i nadále. Považujeme za společensky nepřijatelné zejména vládní návrhy reforem směřující k soukromé kapitalizaci důchodového systému na úkor většiny občanů, k dalšímu omezení sociálního zabezpečení, zvýšení spoluúčasti pacientů při hrazení základní zdravotní péče, ke zrušení zaměstnaneckých režijních benefitů, zvýšení daňové zátěže pro lidi nízkými a středními příjmy. Odmítáme i celkový růst životních nákladů v důsledku zvýšení sazby DPH.

Za nepřijatelné považujeme i snahy výrazně omezit Zákoník práce a snížit postavení odborů a ochranu zaměstnanců. Je výsměchem celé české společnosti, když vláda, zmítaná od samého počátků své vlády korupčními skandály, bude na základě aktivního přispění prezidenta České republiky Václava Klause pokračovat ve svých asociálních reformách. Současná vládní moc pohrdavě přehlíží výrazně narůstající nesouhlas lidí s jejím vládnutím. Rostoucí sociální napětí v české společnosti, politická krize umocněná korupčními skandály představitelů vládních stran, autoritářství a bezohlednost současných vládních elit byla důvodem, který KSČM vedl již v březnu letošního roku k požadavku vyslovení nedůvěry Nečasově vládě a k požadavku na její odstoupení.

Tato vláda již dávno ztratila morální, ale i politický mandát, což potvrzuje i vývoj názorů českých občanů. Komunistická strana vyjadřuje proto plnou solidaritu zaměstnancům i odborovým svazům, trvá na odstoupení Nečasovy vlády a na vypsání nových parlamentních voleb.

Stanislav GROSPIČ, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama