JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 10:00:00

Solidarita s pracujícími je pro KSČM rozhodující

Solidarita s pracujícími je pro KSČM rozhodující

Stanovisko Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM, k vyhlášené stávce v dopravě a k danění režijních benefitů zaměstnanců.

Přijetím novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v Poslanecké sněmovně došlo k zásadní úpravě danění tzv. zaměstnaneckých režijních benefitů. Zaměstnanci by podle této právní úpravy měli platit DPH z takzvané ceny obvyklé u režijních jízdenek. Podstata a smysl režijních benefitů, vyrovnávajících po desetiletí výši mzdy, by tak byla odstraněna. Současným i bývalým pracovníkům v dopravě, jejich rodinným příslušníkům by tím neúměrně vzrostly jejich životní náklady. Pravice tímto opatřením sledovala svůj dlouhodobý cíl odstranit zaměstnanecké režijní benefity, které mají však výrazný sociální význam. Zrušení zaměstnaneckých režijních benefitů se snažila dlouhodobě prosazovat ODS, ale i bývalý ministr financí a současný představitel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. KSČM nepodporovala tuto asociální změnu zákona o dani z přidané hodnoty

Pro KSČM je rozhodující obhajoba oprávněných požadavků pracujících. Mezi ně patří i pracujícími a odbory vybojovaná práva zaměstnanců v dopravě na nedaněné režijní jízdenky. KSČM proto plně od počátku podporuje požadavky zaměstnanců v dopravě, jejich odborových svazů na zrušení přijatého danění režijních jízdenek a ostatních zaměstnaneckých benefitů. Poslanci KSČM připravili pozměňovací návrh, který ruší předmětný § 36a, odstavec 3, písmeno d) zákona o dani z přidané hodnoty, danící zaměstnanecké režijní benefity. Vinou pravicových stran, jejich obstrukcí a blokování jednání Poslanecké sněmovny, nemohlo být projednáno zrušení danění zaměstnaneckých režijních benefitů. Vinu a odpovědnost za tento neúnosný stav, přehlížející výsledky jednání Rady hospodářské a sociální dohody, odborových svazů v dopravě nese plně Občanská demokratická strana a její poslanci.

Komunistická strana Čech a Moravy proto podporuje vyhlášení stávky odborovými svazy v dopravě na pondělí 1. března 2010 a vnímá důvody, vedoucí odbory k tomuto kroku, jako oprávněné. Za nedostatečný považuje KSČM příslib Fischerovy vlády, že se daněním bude zabývat schůze Poslanecké sněmovny od 10. do 17. března. Ukazuje to na politické vazalství současné vlády na pravici a na její neschopnost dostát příslibům vůči odborovým svazům, ke kterým se zavázala. KSČM proto vyzývá parlamentní politické strany k respektování oprávněných požadavků zaměstnanců dopravy a jejich odborových svazů. Solidarita s pracujícími je pro KSČM, na rozdíl od pravice, rozhodující.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama