JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2010 9:11:00

Změna názvu není cestou

Změna názvu není cestou

Z vystoupení poslance a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče.

Místopředseda vystoupil v diskusi. První dotaz se týkal možností koupě půdy cizinci. Grospič očekává, že zřejmě v tomto volebním období vláda v rámci ukončení přechodového období přistoupení k EU bude řešit zákonné podmínky nabývání půdy cizinci; zatím návrh zákona do parlamentu nebyl dodán. Další tázající se ptal, proč poslanecký klub KSČM nepodal ústavní stížnost proti rozhodování dosluhujícího Senátu o restriktivních vládních zákonech. Grospič odvětil, že na ústavní stížnost je třeba 40 poslanců, zatímco KSČM jich má 26 a nepodařilo se ČSSD přesvědčit k »zapůjčení« chybějících. K dotazu ohledně podpory KSČM stávce odborů 8. prosince poslanec připomněl výzvu VV ÚV KSČM z 26. listopadu. Odpověděl i jako předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska na otázku o jeho úlohách - že jde o odborové úlohy jako otázky pracovněprávní, sociální, bezpečnosti práce, kolektivní vyjednávání; přitom se nebojí deklarovat blízkost ke KSČM. Konstatoval, že OSČMS není velké odborové sdružení a není stavovsky, profesně organizované; v poslední době vznikaly nové organizace zejména v dopravě a službách.

Čtyři podobné dotazy se týkaly názvu strany. Grospič uvedl, že KSČM prošla počátkem 90. let diskusí k tomu a uskutečnilo se referendum. Neupírá členům nastolovat tuto otázku, ale nemá pocit, že by tato diskuse byla výrazně na pořadu dne. Přiznal ovšem určitý moment podobný z 90. let - »určitá deprese, která dopadá na členy, tak i sedm let v podstatě volebních neúspěchů a pozvolného politického sestupu z hlediska voleb jako určitého kritéria úspěšnosti strany a její schopnosti se pohybovat v buržoazním demokratickém systému…« Zastává myšlenku, že by debata oslabila levici a posunula KSČM k nevolitelnosti. Poukázal na rozdílné zkušenosti s přejmenováním ve střední a východní Evropě a vyslovil názor, že cesta k překonání neúspěchů a oslabování není cestou změny názvu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama