JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2020 10:57:00

Náhrady pro obce a kraje nedosáhnou ani slíbených 80 procent

Náhrady pro obce a kraje nedosáhnou ani slíbených 80 procent

Sdružení místních samospráv ČR děkuje všem senátorům za podporu náhrady ztrát obcím, městům a krajům, způsobených tzv. daňovým balíčkem.

 SMS ČR však upozorňuje, že vlivem schválení růstu daňové slevy na poplatníka v r. 2022 o další 3 tis. Kč, nedosáhne tato kompenzace na slibovaných 80 % předpokládané ztráty.

„Ukazuje se, že daňový balíček je obrovský hazard s naší budoucností a ani pro samosprávy nepřinese nic dobrého. Senát se nepochybně zachoval zodpovědněji než poslanecká daňová koalice ODS, ANO, KSČM a SPD. Nicméně náhrady pro obce a kraje nedosáhnout ani slíbených 80%. Bohužel totiž prošel návrh Hospodářského výboru Senátu, který samosprávám přiznává 70% kompenzaci, na místo jednoznačně lepšího návrhu Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, navrhující obcím a krajům nahradit výpadek na hranici 80%,“ uvádí předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Ten upozornil, že již v příštím roce bude výpadek daňového balíčku na veřejné rozpočty dosahovat -98 mld. Kč, nicméně už v r. 2022 přesáhne -100 mld. Kč dopadů (konkrétně -104 mld. Kč), protože v tomto roce se má dále zvýšit sleva na daňového poplatníka (z 27.840 Kč v r. 2021 na 30.840 Kč v r. 2022). „Stále jsem spolu s řadou starostů napříč politickým spektrem přesvědčen, že by pro stabilitu našich veřejných rozpočtů bylo lepší, aby daňový balíček prezident vetoval a k takto děsivým dopadům by vůbec nedošlo,“ podotýká předseda SMS ČR Stanislav Polčák. K tomu je nutné připočíst další letos přijaté legislativní změny, které budou přinášet nemalé propady v příjmech samospráv (podzimní kompenzační bonus, zpětné uplatnění daňové ztráty aj.).

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama