JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2011 11:31:00

Postavíme se proti vetu prezidenta

Postavíme se proti vetu prezidenta

Poslanci TOP 09 a STAN budou hlasovat proti vetu prezidenta Václava Klause. Ten nečekaně odmítl zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Veto hlavy státu nás překvapilo.

Zbavuje firmy trestní odpovědnosti za protiprávní jednání, reagovali poslanci v prohlášení.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostů nesouhlasí s vetem prezidenta republiky, které vznesl vůči zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob. Zákon umožňuje trestat i firmy, pokud zásadním způsobem poruší zákony a své povinnosti. "Zákon totiž zvyšuje ochranu státu, obcí a měst a občanů před protiprávním jednáním vysokých manažerů firem, ale i právnických osob jako takových. Státu tak zákon přiznává další nástroj, jak bojovat s trestnou činností, kde firma jednoznačně pochybí. I ona by měla být odpovědná a trest&a acute;na například pokutami, zákazem další činnosti i zrušením firmy," míní poslanec a člen ústavněprávního výboru Stanislav Polčák (klub TOP 09 a Starostové).

Podle něj je v některých případech dohledat konkrétního viníka velmi složité, protože firma může jeho jednání přímo krýt. Proto je důležité mít účinný nástroj, jak potrestat právnickou osobu.

"Pro TOP 09 a Starosty je překvapivé, že prezident republiky nepovažuje za důležité vynést za protiprávní jednání trest. Zvýšení možností trestního stíhání je přínosem pro naši zemi a představuje možnost, jak chránit veřejný zájem," dodal poslanec Polčák, který připomíná, že Česká republika se navíc zavázala k tomu, že rozšíření odpovědnosti právnických osob promítne do svého právního řádu. Až doposud byla totiž poslední zemí EU, která právě tento závazek nesplnila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama