JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2013 18:57:53

Premiér Rusnok zařadil prokorupční zpátečku

Premiér Rusnok zařadil prokorupční zpátečku

Poslanci klubu TOP 09 a Starostové sice včera podpořili zákonného opatření novelizující zákon o veřejných zakázkách, ovšem postup vlády premiéra Rusnoka při jeho přijímání v Senátu podrobili ostré kritice.

„Byli jsme postaveni před výběr ze dvou zel, jedním bylo ochromení zadávání tzv. nadlimitních veřejných zakázek, druhým bylo fakticky podpořit zjevné selhání Rusnokovy vlády při projednávání v Senátu. Rozhodli jsme se nezpůsobit chaos v zadávání veřejných zakázek, tedy návrh Senátu potvrdit,“ uvedl k včerejšímu nočnímu jednání sněmovny poslanec Stanislav Polčák.

Ten ve sněmovní debatě kritizoval premiéra Rusnoka, že v Senátu souhlasil se zdvojnásobením hranice pro zadávání veřejných zakázek z navrhovaných tří milionů u stavebních prací na šest milionů a z jednoho milionu u ostatních zakázek na miliony dva. Přitom limity tři a jeden milion navrhovala sama Rusnokova vláda. Premiér ke změně stanoviska doslova uvedl, že „přijali návrh, který měl v Senátu jasnou většinu.“

Podle poslance Polčáka vláda tímto svým postupem jednoznačně rezignovala na požadavky Ústavy, za kterých lze zákonné opatření navrhovat. „Nejprve vláda rozhodne, že stanoví limity v hranicích tři a jeden milion, s čímž vysloví souhlas i senátní výbory. Následně však premiér Rusnok bez projednání ve výborech souhlasí se zvýšením limitů na dvojnásobek. Takto potutelně a bez řádného legislativního projednání jsme se vrátili zpět do stavu před rokem 2012. Je to prokorupční cesta zpět,“ upozorňuje Polčák, podle kterého bylo zákonné opatření ke zvýšení limitů při zadávání veřejných zakázek zjevně zneužito.

Nepotvrzení zákonného opatření by ovšem vedlo k nemožnosti vypisovat nadlimitní veřejné zakázky. „Debata o limitech může být legitimní, ale v řádném legislativním procesu. Senát ani vláda nikterak nezdůvodnili, proč nesneslo odkladu zvýšení limitů, čímž však nedostáli požadavku Ústavy a přijatá norma může být v této části zpochybnitelná,“ poukázal poslanec Polčák, který v minulém volebním období předsedal ústavněprávnímu výboru sněmovny.

TOP 09 a Starostové neuvažují, že by navrhli vrátit limity na původní výši. „Nelze se zákonnými limity neustále hýbat. Ale mělo by jasně zaznít, že takový postup bychom za jiných okolností rozhodně nepodpořili,“ vysvětlil hlasování klubu poslanec Polčák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama