JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2019 14:32:00

Premiér projevil enormní neschopnost vyjednávat i na půdě EU

Premiér projevil enormní neschopnost vyjednávat i na půdě EU

Hnutí STAN vítá dohodu členských států nad návrhem Ursuly von der Leyen do čela Evropské komise.

 Blokování evropských institucí není v zájmu občanů, o to více v době, kdy je třeba reagovat na skutečné výzvy, před nimiž EU stojí – klimatické změny, brexit či reforma společné zemědělské politiky. 

Výběr kandidátů provedla Evropská rada na základě kompromisu členských států. „Všichni kandidáti jsou nepochybně erudovaní politici, nicméně výchozí pozici německé ministryně von der Leyen může oslabit fakt, že doposud nebyla představena evropským voličům ani politickým frakcím. Systém spitzenkandidátů má v evropských volbách smysl, protože zapojuje výběr předem prověřených osobností do unijních struktur,“ říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Lisabonská smlouva nechala Evropské radě výsostné právo při návrhu na předsedu Evropské komise a Parlament může výběr kandidáta pouze neschválit. „Je zásadní, aby politické frakce v Evropském parlamentu vybíraly na pozice spitzenkandidátů takové osoby, které budou schopny získat mandát i od premiérů, když úspěch ve volbách se nejeví jako jediná podmínka. Blokování unijních institucí není v našem zájmu a spolu s kolegy z TOP 09 jsme připraveni podpořit jakoukoli rozumnou dohodu Evropské rady, tedy i von der Leyen, pokud obstojí při grilování v Europarlamentu,“ pokračuje zástupce hnutí STAN v EP Stanislav Polčák.

Důležité je také zastoupení České republiky v rámci Evropské komise, což je výhradně úkol českého premiéra a jeho vlády.  „Dosud premiér ve vyjednávání zásadně selhává, žádný kandidát není zástupcem nových členských států, narozdíl od současného období. Kandidátky na post předsedkyně Evropské komise se budeme ptát, zda bude trvat na dodržování pravidel právního státu a transparentnosti, i na postoj k otázce kolize evropských pravidel a soukromých zájmů českého premiéra. Andrej Babiš své vyjednávání rozhodně nevyhrál a my doufáme, že se mu alespoň podaří získat silný rezort pro českého zástupce v Komisi. Jako respektovaní zástupci nejpočetnější evropské frakce, ze které pochází i kandidátka von der Leyen, jsme plně připraveni pomoci české vládě vyjednat nejlepší variantu,“ dodává Polčák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama