JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2018 19:06:00

Zákon o střetu zájmů zcela popírá smysl původních příslibů

Zákon o střetu zájmů zcela popírá smysl původních příslibů

Sdružení místních samospráv ČR vyzvalo své členy i další představitele obcí a měst, aby se připojili k petici, kterou SMS ČR podalo proti navrhované změně zákona o střetu zájmů.

 „Podle komplexního pozměňovacího návrhu Ústavněprávního výboru PSP ČR ze dne 8. 3. 2018 nadále zůstává podstatná část údajů o veřejných funkcionářích obcí a měst anonymně veřejných. Jedná se například o informace o nemovitostech či cenných papírech. Pozměňovací návrh navíc neodůvodněně rozděluje funkcionáře na neuvolněné a uvolněné, u nichž je možné anonymně veřejně zjišťovat ještě větší množství údajů,“ vysvětluje důvody, pro které SMS ČR s pozměňovacím návrhem nesouhlasí, jeden z členů petičního výboru, předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Takovýto návrh podle něj zcela popírá smysl původních příslibů změny zákona o střetu zájmů, které vzešly ze společné schůzky zástupců SMS ČR a SMO ČR s premiérem vlády ČR dne 12. 2. 2018. Její účastníci se shodli na tom, že veřejně a anonymně přístupné by měly být pouze údaje o majetku těch komunálních politiků, kteří působí ve statutárních městech a rozhodují tak často o značných objemech veřejných peněz. U ostatních komunálních politiků měly být tyto údaje dostupné pouze na základě žádosti, tedy nikoliv anonymně. „Tato ochrana oprávněných zájmů komunálních politiků, ale i dalších osob, jako jsou jejich manželé, manželky či děti, ve stávajícím kompromisním pozměňovacím návrhu není, proto s ním nesouhlasíme a požadujeme, aby se pravidla střetu zájmů vrátila před září roku 2017 a údaje o veřejných funkcionářích měst a obcí nebyly každému veřejně přístupné anonymně, na internetu,“ říká S. Polčák.

Petice proto požaduje, aby Poslanecká sněmovna PČR buď schválila původní předlohu poslankyně Věry Kovářové a dalších poslanců (STAN), nebo kompromis dohodnutý v únoru s předsedou vlády A. Babišem.

SMS ČR již dříve upozornilo na to, že dle vlastního průzkumu Sdružení je zpřísnění zákona o střetu zájmů jedním z důvodů či hlavním důvodem, proč se mnoho komunálních politiků již nechce v samosprávě angažovat. SMS ČR varuje, že v řadě obcí může být v nastávajících komunálních volbách problém sestavit kandidátku.

Celé znění petice je k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama