JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Zastupitelka MČ Praha 13
  • SPD
  • Praha 13
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2020 22:58:18

COVID: Poučení z první vlny - nebuďme za hlupáky

COVID: Poučení z první vlny - nebuďme za hlupáky

Nechci být za COVIDo-plašiče ani nekriticky podporovat vládní politiku. Vycházím z vlastních nasbíraných dat z veřejných zdrojů při jarní první vlně v ČR a své analýzy, co z toho vyplývá za zákonitosti. Plus poznatky od nákazou dotčených lidí.

Především cokoli vidíte v oficiálních číslech, může být až o čtrnáct dní opožděné proti realitě. I když se oprostíme od tohohle, je úplně jasné, že pokud COVIDem onemocníte, zjistíte to až za pár dní. Můžete mít také štěstí na bezpříznakový průběh - cca čtvrtina lidí. Dalších pár dní trvá (asi týden) než se buď vyléčíte nebo se Vám to tak zhorší, že musíte do nemocnice. A tam může být nějakou dobu lehčí stav a pokud se nevyléčíte, pak těžší stav. Pak o Vás budou ještě bojovat a jen pokud budete mít velkou smůlu, tak na to nakonec umřete. To už se ale nedozvíte. Takže rozhodně bude lepší to vůbec nechytit. Když jdete někam, kde je víc neznámých lidí, které běžně nevídáte nebo někdo z nich trochu prská, chránit se, jak to jde. Osobně, kde jsem viděla větší riziko, tak respirátor, střední riziko, rouška, když to nejde, pryč odtamtud.

A v číslech mi to vychází takto. Podle údajů z jara, které platí i pro podzimní vlnu (z veřejně dostupných zdrojů - hlavně ze zpráv, bez následných korekcí, které prováděla oficiální místa, nebo toho, že čísla říkali až další den). První zjištěné nákazy 1. března 2020 (a kancléř přivírá Sněmovnu - je vždy napřed). Tedy v realitě (i co vím od konkrétních lidí) si to lidé přivezli o týden až dva dřív. Ta první minivlna proběhla ještě vcelku bezproblémově, protože to chytli ti nejzdravější lidé v republice - ti co jsou schopní týden sjíždět italské sjezdovky. Takže z toho ještě vážné případy nebyly. Cca 7.3.2020 první sekundární infekce. To to chytli ti, co tak fit nejsou. Někteří z nich už do nemocnic doputovali. Navíc od 5.3.2020 už je tu vcelku rychlejší nárůst (12,19,26,32,38) od 9.3.2020 přímo strmý nárůst (32, 63, 94, 116) - to už odpovídalo nástupu exponenciály porovnatelné s Itálií a vláda se vyděsila, bylo čeho. Proto hned 13. 3. 2020 zavedla zákaz všemožných akcí, omezení prodeje, zavření škol. A následující den se k tomu připojila kontrola hranic. To bylo velice důležité. Předpokládalo se, že by to do 14 dní mohlo klesnout. Ale tak úplně se to nesplnilo, poklesová křivka byla daleko pomalejší než křivka nárůstu. A mezitím začali první mrtví. 29.3. byl první mrtvý na COVID, další tři ho následovali 30.3. První týden přibývalo mrtvých v rozmezí 1-3 denně, další týden cca o 8 denně, pak to ještě jeden týden stoupalo, a až ten další to začalo klesat. Od zaznamenané první nemoci COVID tedy uplynul téměř přesně měsíc do prvního úmrtí a měsíc a tři týdny než čísla úmrtí začala klesat. Z toho můžeme vycházet i nyní. Byly nějaké teorie, že virus oslabil, ale podle aktuálních čísel to tak nevypadá.  

Takže si to můžete zkusit dosadit na aktuální vlnu a dobu, kdy začala čísla raketově stoupat (začátek září a hlavně od půlky září) a vyjde vám to dost podobně. Ještě pořád chcete frajeřit? K příčinám, proč se to znovu rozjelo, někdy jindy. Pěknou úvahu k tomu nedávno napsal třeba poslanec za SPD, Radovan Vích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama