JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Zastupitelka MČ Praha 13
  • SPD
  • Praha 13
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2022 23:00:50

15. února, nástup nové diktatury, která Jednací řád PS neuznává

15. února, nástup nové diktatury, která Jednací řád PS neuznává

Pamatujme si tento den. Dnes bylo odhozeno pozlátko pětikoalice. Flagrantními porušeními Jednacího řádu Sněmovny.

 Pro vysvětlení, k čemu dnes došlo v Poslanecké sněmovně a proč je to velmi špatně. Sněmovně se vrátil návrh Pandemického zákon, o kterém Senát hlasoval zamítavě. Sněmovna může návrh zákona přehlasovat, ale pouze většinou 101 hlasů. Ty má pětikoalice jen tak tak, má vícero nemocných poslanců a navíc opozice nepřistoupila na tzv. vypárování. Hraje se tedy tvrdě z obou stran (resp. v podstatě je to třístranná politická hra pětikoalice - SPD - ANO). A protože SPD už předem avizovalo velmi neústupný postoj, kdy na maximum využívá obstrukční mechanismy Jednacího řádu (ostatně roky obstrukce využíval jak býv. posl. Kalousek tak řada jiných zástupců dnešní vládní pětikoalice).
Ovšem dnes to bylo ještě drsnější. Tomio Okamura mluvil 6 hodin a z procesních důvodů ho nemohl nikdo vystřídat ani nemohl svůj projev přerušit. Pokud by se vše vyvíjelo příznivě (pro pětikoalici tedy nepříznivě), dokončil by svou řeč v 21 hodin a pak by už se dnes dál nejednalo. Teoreticky mohl přestat mluvit už v 19 hodin a to by stačilo na to, aby se o Pandemickém zákonu nemohlo dál hlasovat, tedy tento jednací den. Zítra by ale jednání od 9 hodin pokračovalo.
Nicméně bylo vidět, že pětikolka chystá nějakou lumpárnu. Napřed se snažili čas od času Tomiovi odebrat slovo, ale ten se nedal. Pak to zkoušeli technikou postavit se před něj a něco mu říkat, gestikulovat (co to bylo, to ví jen on, na obrazovkách to nebylo tak zřetelné a slyšet vůbec). Pak si jich tam jednu chvíli stouplo dokonce pět - jak kdyby stavěli fotbalovou zeď před penaltou. Předsedající schůze toto chování nekorigoval. Zasáhl až když Tomia začali bránit další poslanci SPD stoupnutím si před tyto nezbedné poslance pětikolky. A pak to přišlo. Pětikolce se povedl trik s neúčastí všech ministrů, v takovém případě se přerušuje schůze. Přitom Tomiovi už zbývala jen cca hodina do "zavíračky", vypadalo to, že to i přes značné potíže zvládne. Pětikolka ale po kratinké pauze sice nechala Tomia, jako řečníka s přednostním právem, postavit se k řečnickému pultíku, ale nedostal slovo. Předsedající, z ODS, mu ani nezapnul mikrofon a rovnou sám vyhlásil, že se bude hlasovat o nějakém procedurálním návrhu. Který nikdo neslyšel nahlas přednést, jen ho předsedající reprodukoval. Takže bůh ví, kdo ho vůbec navrhl. Přitom procedurální návrh má jednoznačně zaznít na mikrofon. A navíc nikoli během řeči řečníka s přednostním právem - tam jsou velice přísné podmínky, kdy takový řečník může být přerušen a nebyly naplněny. Takže si pětikoalice vesele prohlasovala, že se bude jednat dál i po 21 hodině. Jasné porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který má formu zákona. To už je druhé takové drsné porušení tohoto zákona ze strany pětikoalice. Prvním bylo nelegální ustavení poslaneckých klubů a pokud si Piráti nechávají vyplácet tzv. příspěvek na činnost posl. klubu, ten prohřešek je přetrvávající. Takže pětikoalice tentokrát porušila Jednací řád. Navíc ještě jedním způsobem, a to, že vůbec dnes nenechala hlasovat, že se jde o jednání sněmovny v legislativním stavu nouze (o tom by se totiž také muselo diskutovat na plénu - tedy další možnost obstrukcí ze strany opozice).
Předsedkyně Sněmovny tedy vůbec neměla zařazovat Pandemický zákon na jednání Sněmovny dnes, ale až po uplynutí 10 dní od doručení ze Senátu a zaslání textu poslancům, aby se s ním měli poslanci možnost seznámit, taková je u tzv. senátních vratek běžná procedura. Takže když to shrnut, Pandemák je špatně zařazen na jednání Sněmovny (pokud ho zase nestáhnou), v proceduře navrhování bodů jednání Sněmovny (o tom mluvil T. Okamura) je procesní chyba jak hrom. A ještě je to celé nedemokratické.
Pamatujme si toto datum. 15. února 2022. Nástup nové diktatury. Protože jestli je i z Jednacího řádu Poslanecké sněmovny trhací kalendář, podle jakých pravidel se bude postupovat příště? Prohlasování jakéhokoli nápadu pětikoalice pohodlnou většinou? Je to strašně smutný pohled, na to, co se v České republice může dít v roce 2022. Nebo jsem se překoukla a je rok 1948? Pokud ano, tak cca květen 1948 (tři měsíce po nástupu na pozice).
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama