JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2022 4:31:00

Jaká bude zima?

Jaká bude zima?

Komentář na facebookovém profilu k cenám energií

 Tuhle otázku si dnes pokládá téměř každý občan. Důvodem však není plánování zimní dovolené či výletů na lyže, ale to, že se šíří nejistota, kolik rodiny zaplatí za elektřinu a za plyn a zda na to vůbec budou mít. Cena plynu totiž po sabotáži na obou severních plynovodech Nord Stream 1 a 2 opět prudce stoupla. O sabotáži, nikoli o nehodě, mluví veřejně lidé, kteří jistě mají důvěryhodné informace, například polský europoslanec Sikorsky. Za to USA přímo děkuje a myslím, že nemusím připomínat slova amerického prezidenta Bidena, který prohlásil, že Nord Stream 2 prostě ukončí a na otázku novinářky jak to chtějí udělat, když je pod německou kontrolou, odpovídá, že to prostě dokážou, že nemusí mít starost. Radši tedy někdo zničil oba plynovody.

Co dodat, ekonomická válka mezi USA a Evropou je tedy v další etapě. Zatím neznáme viníka sabotáže a asi se k tomu nikdo nebude chtít přihlásit. Baltské moře je snad nejlépe monitorovaný mořský prostor na planetě a je tedy jasné, že viníka lze odhalit. Je tedy jen otázkou, zda to pobaltské státy budou vůbec chtít, kromě poškozeného Ruska, aby náhodou nemusely přispět k náhradě škody. Ale škodu neutrpělo jen Rusko, ale také Německo, ale zejména celá Evropa. Snad kromě Norska, které plyn vyváží a může mít zájem na snížení dodávek od konkurence a kromě Dánska, které se k vývozu plynu chystá.

Všechny ostatní evropské státy se dostávají do velmi složité situace a budou muset platit za plyn do USA a arabských zemí tak vysoké částky, které učiní jejich produkty konkurence neschopné. A tak zase budeme platit americké dluhy tím, že budeme muset kupovat od nich produkty, které jsme kdysi vyráběli sami. Miliardáři za oceánem jistě rádi naše zkrachovalé podniky za „babku“ koupí, aby snad někoho nenapadlo je znovu otevřít.

Teorie chaosu Z. Břežinského se v praxi naplňuje do posledního písmena. Za normálních okolností, kdyby ve vládách zasedali odborníci, pro které by byl národní zájem na prvním místě, by se něco takového nemohlo stát. Takhle nás ještě media krmí tím, že jediné možné řešení je vyhovět USA a americký národní zájem povýšit nad zájmy vlastní a páchat žel krok za krokem ekonomickou sebevraždu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama