JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2013 14:57:48

TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být

TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být

Stanovisko ÚV KSČM k povolební situaci v České republice.

Po mimořádných volbách očekávali občané od nově zvolené Poslanecké sněmovny PČR práci. Jednání o vzniku vlády však dosud problémy spíše odsouvají a plnění předvolebních slibů je zamlžováno. Ve vedení Sněmovny zůstává i po dvou volbách neobsazené křeslo čtvrtého místopředsedy, o které usilují TOP 09 a hnutí Úsvit. Tato situace již vyvolala problém při projednávání státního rozpočtu na příští rok. Poražení ve volbách TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být.

S předloženým návrhem není spokojena pravice ani levice. Při svém nástupu hovořil ministr financí Jan Fischer o ambicích obnovit hospodářský růst. Když nakonec jeho vláda nezískala podporu, zůstalo jen u technické úpravy návrhu předchozí vlády Petra Nečase.  Po masivnějších injekcích do rozvoje už vláda v demisi - pod tlakem na svoji legitimitu - nesáhla.

Předložený návrh státního rozpočtu na rok 2014 nelze spojovat ani s bývalou ani s budoucí vládou. Současná vláda v demisi předkládá tento zákon v mimořádné situaci vyvolané termínem předčasných voleb. Čím později se nově zvolená Poslanecká sněmovna s tímto návrhem vypořádá, tím větší je samozřejmě riziko rozpočtového provizoria. Tomu odpovídá i extrémně zkrácený harmonogram projednávání rozpočtu.

Pokus bývalého ministra financí Miroslava Kalouska vrátit tento návrh k přepracování by navrátil rozpočtovou politiku k nepřiměřeným a plošným škrtům a zvýšil by riziko rozpočtového provizoria. Dílčí změny struktury rozpočtu jsou možné v dalším projednávání návrhu. Na základě nich se KSČM teprve rozhodne o konečném hlasování o rozpočtu. Koncepčnější zásahy do státního rozpočtu bude pak nezbytné řešit novelou zákona o státním rozpočtu, a to nejpozději na jaře příštího roku, a změnou parametrů rozpočtové politiky od roku 2015, kdy se ukáže, kam směřuje nově se utvářející vládní koalice.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama