JUDr. Zuzka Bebarová-Rujbrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 15:26:51

O tabulkovém výživném

O tabulkovém výživném

Tak prý budeme platit výživné podle tabulek.

Oznámila to paní ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a vyvolala tak protesty Českého svazu mužů a naději maminek, které na vymožení výživného pro své děti marně čekají.

Očekávání obou stran zřejmě zůstanou nenaplněna. Paní ministryně nehodlá změnit zákon. To by v době zbývající do voleb ani nešlo. A tak jen prezentovala doporučení odborné komise ke sjednocení praxe při rozhodování soudů o výživném, a dostala se do médií. To je vše.

Pravda, za stejných podmínek určí dnes dva různé soudy výživné lišící se v řádu několika stokorun. Volání po sjednocení praxe je oprávněné. Ani doporučení ministerstva však nenahradí konkrétní posouzení možností povinného (plátce) a potřeb oprávněného (dítěte) soudem. Jiné peníze může platit úspěšný podnikatel, a jiné nezaměstnaný. Jiné potřeby má zdravé dítě, jiné dítě vyžadující zvláštní péči. Tabulky mohou sloužit pouze jako vodítko pro nezkušené soudce a rodiče, kteří nevědí, kolik asi žádat.

Paní ministryně by se měla spíše zasadit o větší rychlost rozhodování o výživném pro děti a o vymahatelnost těchto rozhodnutí. A také o plnění ze strany státu tam, kde stát není schopen výkon rozhodnutí zajistit. Děti musí jíst každý den. A na druhé straně »kde nic není, ani smrt nebere«.

Zuzka Bebarová-Rujbrová, poslankyně KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama