Jan Beneš

Kandiduji do zastupitelstva města Třemošná
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2014 11:01:11

První máj, svátek práce - lásky čas

První máj, svátek práce - lásky čas

Práce v lidském životě zaujímá jedno z čelních míst žebříčku priorit. Prací trávíme několik hodin denně, živí nás a zvláště v době současné nezaměstnanosti tvrdě pociťujeme když se nám jí nedostává.

 I přes zjevnou důležitost tohoto – nám ústavou zaručeného, leč v praxi často pomíjeného práva vydělávat si prostředky na živobytí prací, je práce v dnešní době často nedoceněna. To konečně většina občanů vidí každý měsíc na své výplatní pásce. Ne všichni jsou s tímto postojem společnosti k práci spokojeni a proto především KSČM klade důraz, aby celosvětově uznávaný svátek – Svátek práce neupadl u nás v zapomnění.

V Plzeňském kraji se 1. Máj slaví na všech okresech. Tradičně se komunisté a levicoví voliči scházejí v Domažlicích na náměstí Míru, v městském parku Kolonáda v Klatovech, na Rokycanském fotbalovém hřišti, či Tachovském stadionu. Na severním Plzeňsku oslavují svátek práce v Nýřanech v areálu tamních chovatelů a na Plzni - jihu pak v Dnešicích „Pod Kaštany“.

Svátek práce ctí samozřejmě také komunisté z krajského města Plzně. Tradiční shromáždění proběhlo i letos ve Smetanových sadech „U Branky“. Tamní rozkvetlé stromy lákaly také k naplnění zvyku, který je neodmyslitelně spojen s 1. květnem. Májové polibky tak mnoha účastnícím zajistí krásu a přitažlivost po celý příští rok.

Úvodního slova se v Plzni ujala předsedkyně krajské rady zastupitelů a členka zastupitelstva města Plzně Jana Bystřická. Stěžejního projevu se zhostil plzeňský europoslanec Jiří Maštálka, který bude svůj mandát obhajovat ze druhého místa kandidátky také v květnových volbách do evropského parlamentu. Maštálka připomenul, že v Evropské unii se nesmíme dát ani ne laciný euroskeptismus, ani na naivní eurooptimismus. „Bez ohledu na obrovské nedostatky Evropské unie je tato organizace nesmírně důležitým bojištěm, kde je třeba obhajovat české národní zájmy, programy sociálního státu a mír“ nechal se slyšet Maštálka. Právě malé zastoupení skutečně levicových stran je podle něj největší slabinou Evropského parlamentu a důvod proč EU zdaleka nenaplňuje ideály levicového voliče.

Vyhnout se nemohl ani velkému tématu poslední doby a to dění na Ukrajině. Za nástup extrémní pravice do tamních stáních orgánů mohou podle europoslance především hrubé chyby úředníků a komisařů Evropské Unie. Krize byla vyvolána uměle a v  boji proti Rusku bylo „západem“ tolerováno vše, Včetně svržení prezidenta a vlády schválené podle platných zákonů. To dovedlo zemi až na pokraj občanské války. Jediným východiskem je podle Maštálky přivést svářící se strany na Ukrajině k jednacímu stolu. „Řešení je v kooperaci jak domácích tak i mezinárodních hráčů, ne vítězství na úkor lidu Ukrajiny“ zakončil toto téma Maštálka.

Kromě Jiřího Maštálky měli účastníci  v Plzni možnost promluvit si i s poslancem parlamentu ČR a kandidátem do EP Jiřím Valentou. K Brance se sešlo asi 450 lidí a vedle informací k eurovolbám a dění na Ukrajině, si mohli odnést také speciál Haló novin, zpravodaj Krajského výboru KSČM Plzeň a řadu zajímavých publikací za stánku Plzeňského městského výboru KSČM. K poslechu hrála celé dopoledne skupina Harmonie manželů Fajfrlíkových. Na odpolední část oslav se oba zmínění  kandidáti do evropského na parlamentu strategicky rozdělili. Jiří Valenta přijal pozvání do Nýřan a Jiří Maštálka odjel na jih do dnešického areálu Pod Kaštany.

I v Dnešcích byla účast vcelku hojná. Počasí přálo a uvolnění odpolední zábavy přilákala více než 300 příznivců KSČM. Krátce po 14. hodině přivítala všechny přítomné Zdena Hornofová, která si vzala za své moderování prvomájového odpoledne. Podobně jako v Plzni měl hlavní projev již zmíněný Jiří Maštálka, který mimo jiné připomněl význam svátku práce. V tento den jde podle něj také o solidaritu, poctivost a odvahu vzepřít se nedůstojnému životu, lži a nespravedlnosti. Maštálka zdůraznil, že závěry FAO, organizace pro zemědělství a výživu. Z nich vyplývá, že 842 milionů lidí trpí chronickou podvýživou. „Hlad ročně zabije víc lidí než malárie, tuberkulóza a AIDS dohromady“ posteskl si nad důsledky kapitalistického trhu, řízeného honbou za ziskem, Maštálka.

Na levici čeká po evropských volbách mnoho úkolů. V uplynulém volebním období nebyl její vliv dostatečný na to, aby dokázala čelit okrajování sociálních programů, propojování s NATO, či přijímání směrnic regulující věci, které žádnou regulaci nepotřebují. V závěru svého vystoupení ještě Jiří Maštálka připomněl jak je důležité přijít v květnu k volbám: „Mnohé bitvy jsme v Evropském parlamentu prohráli. Potřebujeme každý hlas. Hlas pro autentickou levici. Hlas pro KSČM. Hlas pro ty, kdo nezklamou v obtížných časech do nichž Evropa a svět vstupují“.

Také na jižním Plzeňsku byla pro účastníky oslavy svátku práce připravena kulturní vložka Vedle hudby je velkým lákadlem už tradiční vystoupení mažoretek Maršálek z Plzně. I letos si připravily dvě vystoupení. První v podání do modra laděných menších mažoretek a druhé předvedly jen o něco málo dospělejší slečny v zelených stejnokrojích.

Na čtvrteční svátek práce bylo rušno také v městském parku Kolonáda v Klatovech. Odpolední část programu zahájila hudba pana Opla ze Sušice. Po zaznění státní hymny promluvil ke shromáždění asi 350 příznivců předseda okresního výboru KSČM Miroslav Kavij a po té už předal slovo hlavnímu hostu májové sešlosti. Mikrofonu se chopil poslanec parlamentu České republiky za KSČM Karel Šidlo. Dalším vystupujícím byl komunistický zastupitel Plzeňského kraje Jaroslav Rehák. Pro všechny byla připravena řada materiálů od volebních novin přes po levicovou literaturu až po pozvánky na řadu akcí, které KSČM nejen na Klatovsku v nejbližší době pro širokou veřejnost připravuje. Na děti čekala spousta her a soutěží o ceny, ale na své si přišly všechny generace. Odpoledne totiž zábava pokračovala na prvomájové veselici. Ta proběhla od 16:00 v restauraci Pod Hůrkou a udělala tečku za svátkem práce v režii okresního výboru KSČM v Klatovech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama