ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2011 10:54:50

Česká vláda háže evropské chudé přes palubu

Česká vláda háže evropské chudé přes palubu

K blokování navýšení Evropského programu pro pomoc chudým, ze kterého čerpáme jen mizivých 120 tisíc eur.

Rada ministrů EU pro zemědělství dnes bude rozhodovat o návrhu na navýšení finančních prostředků programu, kterým se rozdělují potravinářské produkty nejchudším osobám v EU, z 113 miliónů eur na 500 miliónů eur pro roky 2012 a 2013. Nejedná se přitom o nově přisypávané peníze, ale pouze o návrat k původnímu rozpočtu programu, jehož snížení bylo vynuceno rozhodnutím Soudního dvora EU. Po odstranění Soudním dvorem EU kritizovaných právních vad nic nebrání tomu, aby se nastavení programu vrátilo na původní hodnotu 500 milionů eur.

V Radě EU se však zformovala skupina členských států vedených Velkou Británií, které se tento návrh snaží zablokovat a vzhledem k tomu, že tvoří blokační menšinu, patrně se jim to i podaří. Jedním z těchto států je i Česká republika. 19 milionů chudých lidí v EU, kterým program každoročně pomáhá, tak bude uvrženo do nejistoty.

Přístup české vlády považuji za bezohledný a bezcitný k našim vlastním chudým občanům. V roce 2011 z programu o celkové dotaci 480 milionů eur čerpáme mizivých 120 tisíc eur. Méně než my program z celé EU využívá pouze Lucembursko (107 tisíc eur). Evropský potravinový program tak v ČR slouží pouze několika tisícovkám lidí, zatímco potřebných jsou řádově desetitisíce. Charitativní organizace, které stravu pro chudé připravují, tak musí hledat potraviny jinde.

Hlavní brzdou našeho většího zapojení do programu je podle mých informací Ministerstvo práce a sociálních věcí, které vychází z představy, že chudí jsou u nás jen bezdomovci. Přitom existuje mnoho lidí, kteří sice bydlí, ale celkově vzato živoří a nevystačí s prostředky na obživu. Těmto lidem pak PSV vyplácí sociální dávky zatěžující národní rozpočet, místo aby využilo možností nahradit část těchto dávek potravinovou pomocí z programu EU, a tím jednak zvýšit efektivitu poskytované  pomoci, jednak ušetřit peníze daňových poplatníků.

Odmítavý postoj ČR k evropského programu povede k tomu, že potravinové přebytky budou ležet ve skladech nebo poputují do jiných členských zemí, které z programu čerpají mnohdy i stonásobně víc jak my.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama