ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2010 14:52:16

EP schválil odškodnění za zpoždění autobusů

EP schválil odškodnění za zpoždění autobusů

Za zpoždění autobusového spoje má pasažér dostat zpět až polovinu jízdného.

Osobní doprava  

Lidé cestující autobusy, trajekty a loděmi budou mít v budoucnu možná v případě zpoždění či zrušení svého spoje právo na finanční odškodnění. Evropský parlament předminulý týden schválil nová pravidla ochrany práv pasažérů. Obdobná práva jsou už nyní zakotvena pro cestující ve vlacích a letadlech.

Na rozdíl od námořní dopravy však zatím u autobusů nepanuje shoda s postojem členských zemí.

Podle českého europoslance Jana Březiny by v případě zpoždění při příjezdu zaviněného dopravcem měli mít cestující právo na náhradu škody ve výši čtvrtiny jízdného, pokud bude zpoždění delší než hodinu. Polovinu ceny jízdenky by jako odškodnění měli pasažéři dostat, bude-li zpoždění delší než dvě hodiny. Zákonodárci také schválili to, aby za ztrátu nebo poškození svěřeného zavazadla odpovídal dopravce do výše 1800 € (zhruba 46 tisíc Kč) a v případě příručního zavazadla do výše 1300 € (33 tisíc Kč).

Spor o meziměstské autobusy

Europoslanci se na rozšíření pravidel ze železniční a letecké dopravy dohodli s členskými zeměmi EU, jejichž souhlas je pro zavedení regulace také nutný. Týká se to však jen částí týkajících se námořní dopravy. V jejím případě by úprava měla začít platit do dvou let od okamžiku, kdy ji v příštích týdnech definitivně formálně potvrdí i země bloku.
U autobusové dopravy na požadavky zákonodárců vyjednávači za členské země nepřistoupili. Státy by totiž chtěly jiné vymezení rozsahu působnosti pravidel - tedy toho, na jaké trasy či cesty by se mělo opatření vztahovat. Spor se vede o to, zda by se odškodnění týkalo i meziměstských autobusů nebo jen dálkových či mezinárodních. Není tak jasné, kdy a zda vůbec bude toto opatření i pro cestující v autobusech opravdu platit.
Jednat se o tom ještě bude v příštích týdnech či měsících, kdy se mezi státy Evropské unie a Evropským parlamentem uskuteční smírčí řízení. „České ministerstvo dopravy zatím jasně vymezený postoj nemá, čeká na konečné znění předpisu," řekl mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Kompenzace u vlaků se v ČR odložila

„Členské státy jdou bohužel na ruku dopravcům a silnějším právům cestujících brání. Evropský parlament však přináší jistotu, že osobám cestujícím autobusem budou náležet stejná práva jako těm, kteří cestují letadlem a vlakem," poznamenal Jan Březina. Za neshodami je podle něj možné hledat úspěšný lobbing národních dopravců. Kompenzace za zpoždění v železniční dopravě zavedlo evropské nařízení loni v prosinci. Na české železnici však platí nárok na odškodné pouze u mezinárodní dopravy, pro vnitrostátní vlaky si Česká republika loni na podzim vymohla pětiletý odklad. Ministerstvo dopravy to tehdy zdůvodnilo velkou rozestavěností české železniční sítě, která stojí za řadou výluk. Možnost odkladu využily i některé další členské státy Evropské unie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama