ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2011 11:07:34

EU přestane být rájem dlužníků

EU přestane být rájem dlužníků

Evropská komise by dnes měla představit návrh nařízení o vytvoření Evropského příkazu ke zmrazení účtu usnadňující přeshraniční vymáhání dluhů v občanských a obchodních věcech.

"Dlužníci se už nebudou moci schovávat před věřiteli tak snadno jako dosud. Důležitost nových a účinnějších pravidel vymáhání dluhů je ještě umocněna hospodářskou krizí, v níž se velká část Evropy nyní nachází. Na finančních trzích panuje nedůvěra živená vzrůstajícími pochybnostmi o schopnosti dlužníků splácet své závazky. Zvlášť tvrdou ránu vztahu důvěry mezi věřiteli a dlužníky zasazují současné úvahy o povinném zapojení soukromých věřitelů do restrukturalizace řeckého dluhu, což by v praxi znamenalo odepsání části jejich pohledávek. Klesající ochota věřitelů půjčovat jak státům, tak jednotlivcům následně uvrhá Evropu do bludného kruhu dluhové krize a hospodářské stagnace", podtrhuje europoslanec Březina význam nového unijního předpisu.

"Zavádí se samostatný právní postup umožňující věřiteli formou předběžného opatření hladce, jednoduše a hlavně rychle zajistit finanční prostředky na bankovním účtu dlužníka v rámci EU", uvádí k tomu Březina. "Dnes je postup vymáhání přeshraničních pohledávek značně komplikovaný  a zdlouhavý. Dlužník, který se chce vyhnout své platební povinnosti,  tak mnohdy bez problémů stihne převést finanční prostředky   ze svého účtu někam "do bezpečí", stačí mu k tomu vlastně několik kliknutí myší na klávesnici. Klíčová je proto v takových případech rychlost věřitelova zásahu, aby měl dlužník co nejmenší prostor k vychytralému manévrování", srovnává dnešní situaci s novými pravidly Březina.

"Jedná se o ochranné opatření usnadňující věřiteli účinné vynucení jeho finančního nároku vůči dlužníkovi z jiného členského státu", shrnuje závěrem podstatu nového předpisu Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama