ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 14:12:00

Evropský parlament propadá hysterii

Evropský parlament propadá hysterii

Státy i jejich finanční trhy budou vydány napospas rodícímu se evropskému Leviathanu.

Evropský parlament dnes hlasoval o návrzích týkajících se legislativního balíčku o finančním dohledu v EU. Ve sporu o podobu finančního dohledu jde o míru pravomocí, kterými budou nově vzniklé evropské instituce dohlížející na fungování bank, pojišťoven a finančních trhů vybaveny.

„Při oprávněné snaze zamezit opakování finanční krize je třeba postupovat s chladnou hlavou a nepodléhat hysterii. Evropské instituce finančního trhu by měly ty národní vhodně doplňovat, nikoli je vytlačovat ze hřiště.  Problém banky, pojišťovny nebo investičního fondu by měl vždy řešit dohledový orgán, který je dané situaci nejblíže a dokáže ji tedy nejcitlivěji posoudit a vyhodnotit.  A to evropský regulátor v mnoha případech není a nebude", staví se europoslanec Jan Březina na stranu vyváženosti vztahu mezi evropskými a národními institucemi finančního dohledu.

„Veto národních vlád při rozhodování evropských regulátorů je nezbytné, aby se zabránilo svůdnému a přitom nebezpečnému používání jednotného mustru na rozličné kalamitní situace na finančních trzích v členských státech", obhajuje Březina zakotvení práva veta národních vlád.

„Rodící se evropské instituce finančního dohledu s prakticky neomezenými pravomocemi připomínají Leviathana, kterému státy důvěřivě odevzdají svou svrchovanou moc, o to zranitelnější však budou v případě, že dojde k jejímu nesprávnému použití nebo dokonce zneužití", vyjadřuje své obavy z nadměrně silných evropských finančních institucí Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama