ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2011 12:11:00

Nové označování potravin obezitě příliš nepomůže

Nové označování potravin obezitě příliš nepomůže

Evropský parlament čeká hlasování o nových jednotných pravidlech pro označování potravin v EU.

Předmětem hlasování je kompromis dohodnutý s členskými státy, takže lze předpokládat, že v této podobě text vstoupí v platnost.

„Označování potravin čekají revoluční změny. Jejich společným jmenovatelem je zajištění lepší informovanosti spotřebitelů o složení a původu potravin", vyzdvihuje hlavní přínos nové legislativy europoslanec Jan Březina

Součástí kompromisní dohody je povinnost uvádět podrobné údaje o výživné hodnotě (údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů s konkrétním uvedením cukrů, soli, bílkovin, vlákniny a přírodních a umělých trans-tuků) ve formě tabulky na jakémkoli místě obalu. Všechny tyto údaje musí být vyjádřeny na 100g nebo 100ml a případně i na porci. Tyto údaje mohou být rovněž doplněny údajem o doporučené denní dávce (tzv. GDA) na 100g, 100ml nebo na porci.

"Je dobrou zprávou pro výrobce, že tyto údaje nemusí být uváděny na přední straně obalu. Zůstane jim tak větší prostor na umístění názvu, loga a různých marketingových sdělení nezbytných pro zajištění konkurenceschopnosti výrobku na trhu", uvádí k tomu Březina.

"Spotřebitel také nově z obalu získá informaci o původu drůbežího, vepřového, skopového a jehněčího masa, což je zejména v kontextu nedávné epidemie ptačí chřipky důležitý předpoklad možnosti kvalifikovaně se rozhodnout o koupi výrobků obsahujících maso", zdůrazňuje další přínos nové legislativy Březina.

"Dohodnutý kompromis vyvažuje zájmy spotřebitelů a výrobců, což je u evropských předpisů spíše výjimkou než pravidlem", shrnuje stěžejní změny Březina.

Slabou stránkou nových pravidel označování potravin je podle Březiny nedostatečná reakce na problém obezity, ze které se klube epidemie třetího tisíciletí. "Jedná se o citlivé téma zvlášť pro nás Čechy, kteří z více než dvou třetin trpíme obezitou a aktuálně se nacházíme na druhém místě žebříčku nejtlustších národů EU. Uměl bych si v této souvislosti představit třeba zavedení povinnosti výstražného upozornění na obalech výrobků s nadměrným obsahem tuku nebo cukru. Nová pravidla označování potravin však bohužel tak daleko nejdou“,  netají svoje dílčí zklamání závěrem Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama