ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2011 10:10:00

Přísnější rozpočtová pravidla usnadní předcházení krizím

Přísnější rozpočtová pravidla usnadní předcházení krizím

Evropský parlament dnes čeká schvalování legislativního balíčku šesti předpisů týkajících se pravidel rozpočtové a hospodářské politiky v EU.

"Dlouho a těžce vyjednávaný kompromis je velkým krokem vpřed směrem k odpovědným rozpočtovým politikám členských států. Právě neodpovědná politika některých států vedoucí k vysokým rozpočtovým deficitům a makroekonomickým nerovnováhám učinily dotyčné státy značně zranitelné v době vleklé krize", uvádí k tomu europoslanec Jan Březina.

 Soustředit se na rozpočtový deficit  v daném roce se podle Březiny ukázalo jako krátkozraké, a tak nová pravidla podle něj správně kladou větší důraz i na celkovou míru zadlužení členských států.

 Klíčovým nástrojem ke zvýšení rozpočtové odpovědnosti členských států je podle Březiny ztížení možnosti Rady zablokovat uložení sankcí Komisí v případě nedodržení rozpočtových pravidel.

 "Sankční mechanismus je v současnosti prakticky bezzubý, neboť  vyžaduje souhlas členských států včetně těch, na které sankce dopadá. Názorně jsme to mohli vidět v roce 2004, kdy se Německo a Francie tímto způsobem vyhnuly sankcím za překročení rozpočtového deficitu. Ignorování uložených sankcí Německem a Francií bylo signálem pro ostatní státy, že Pakt stability a růstu je jen cárem papíru, za jehož nedodržení nic nehrozí", kritizuje Březina současnou podobu rozpočtových pravidel v EU.

 "Nově budou sankce uložené Komisí platit automaticky s výjimkou případu, kdy se proti nim vysloví většina členských států. Považuji za úspěch, že se podařilo k tomu členské státy dotlačit. Rozpočtová disciplína, která je předpokladem měnové i hospodářské stability v EU, tak bude zajištěna mnohem lépe a účinněji než dosud", vyzdvihuje Březina přínos nově schválených legislativních změn.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama