ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2010 10:25:47

V kauze pomazánkové máslo jsme si zavařili sami

V kauze pomazánkové máslo jsme si zavařili sami

Tisková zpráva europoslance Jana Březiny (Evropská lidová strana)

Tažení Evropské komise proti pomazánkovému máslu je diskriminační, "zavařili" jsme si však zbytečně sami přehnanou horlivostí  

Evropská komise se dnes rozhodla zažalovat ČR kvůli pomazánkovému máslu. Podle europoslance Jana Březiny, který se ochranou českých výrobků v EU dlouhodobě zabývá, je v tomto případě právo na naší straně.

"Naší právní pozici ve sporu vidím jako poměrně silnou. Vzhledem k tomu, že Evropská komise v minulosti prokazatelně uznávala označení máslo pro výrobky ze sýra (např. Butterkäse) nebo ze syrovátky, nese její současné tažení proti pomazánkovému máslu viditelné stopy diskriminace", je přesvědčen Březina, podle kterého je nyní na české straně, aby před Evropským soudním dvorem prokázala, že pomazánkové máslo splňuje podmínky opravňující k užívání tohoto označení.

"V případě pomazánkového másla se evidentně jedná jak o tradiční výrobek, tak o označení popisující charakteristickou vlastnost výrobku, a sice jeho snadnou roztíratelnost. Musíme si důrazně stát za svým přesvědčením, že při splnění alespoň jedné z těchto podmínek máme na užívání označení pomazánkové máslo nezpochybnitelný právní nárok", domnívá se Březina.

Podle Březiny jsme nicméně na začátku udělali chybu, že jsme se iniciativně obrátili na Evropskou komisi s žádostí o udělení výjimky pro pomazánkové máslo. "Byli jsme přehnaně aktivní a tím jsme se zbytečně uvedli do problémů. Podání žádosti na Evropskou komisi o uznání výjimky pro pomazánkové máslo bylo projevem přehnané horlivosti, která se nám následně těžce vymstila. Evropskou komisi jsme tím obrazně řečeno posadili na koně, ze kterého od té doby odmítá slézt. Naši právní pozici však považuji za silnou, takže bych se nebál s komisí zkřížit zbraně před Evropským soudním dvorem. Možnost využití výjimky pro pomazánkové máslo se totiž odvíjí od splnění objektivně stanovených podmínek a od ničeho jiného. Evropská komise v žádném případě nemá povolovací pravomoc, má pouze pravomoc dohlížet na to, zda dané označení splňuje objektivně stanovené podmínky či ne", odmítá postoj Evropské komise v celé kauze Březina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama