Jan Dočekal

  • Svobodní
  • Praha 6
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2019 19:45:49

Boj s překupníky - proč vlastně? Chovají se logicky!

Boj s překupníky - proč vlastně? Chovají se logicky!

Nedávno vyšel na iDnes článek o tom, jak Dejvické divadlo bojuje s překupníky. Dokonce se jim prý rozhodlo vyhlásit "válku". Jsem sám, komu celá tato situace přijde tak trochu "na hlavu"? Zdroj: https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=711520

Ten článek je zde: 

https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/dejvicke-divadlo-prekupnici-vstupenek.A190430_165747_divadlo_vha


Pojďme si stručně shrnout situaci. Dejvické divadlo je scéna dotovaná cca z jedné poloviny Městskou částí Praha 6, Magistrátem a Ministerstvem kultury (podrobněji viz zdroj). Kapacita sálu je relativně malá, průměrná cena vstupenky se pohybuje okolo necelých 500,- Kč/ks.


Vzhledem k tomu, že se jedná o úspěšné a oblíbené divadlo, je prakticky neustále celá kapacita okamžitě vyprodaná. Je zde evidentně značný převis poptávky nad nabídkou. Co následuje? Přesně to, co lze očekávat. Zafunguje trh. Tudíž se odněkud vyrojí překupníci, kteří skoupí lístky za zmíněných 500,- Kč a vzápětí je nabízejí za cenu kolem 2.000,-/ks. Já je neodsuzuji - chovají se tržně, na rozdíl od zmíněného divadla. Ale ani tomu divadlu bych nic nezazlíval - ať si vstupenky prodává za kolik chce. Háček je ale v tom, že se jedná odotovanou scénu. Pak to je problém.


Tudíž - na relativně levné vstupné a na zisky oněch překupníků doplácejí ze své peněženky ostatní obyvatelé Prahy 6, potažmo celé metropole i celé ČR.


Nechápu, proč Praha 6 tyto prostředky raději neinvestuje pro blaho VŠECHobyvatel - např. veřejné osvětlení, opravy chodníků, doprava ... je toho spousta. Místo toho nechává vydělávat překupníky.


Fajn, můžeme se plácat po ramenou, jak dbáme na kulturu. Ale jak k tomu přijdou třeba sběrači borůvek (nikdo jim nepřispívá na novou bandasku), letečtí modeláři a třeba milovníci swingers party? Těm také nikdo nic nedá. Ale i oni jsou regulérní občané se svými zájmy, preferencemi a nějaké divadlo je jim třeba úplně ukradené. I přesto na něj přispívají, resp. jsou nuceni přispívat.


Vedení divadla se místo vnímání reality začalo zabývat bojem s překupníky. Cituji z článku:
"Vedení zároveň žádá diváky, aby podezřelé nabídky na prodej vstupenek do divadla hlásili. „Věříme, že díky těmto opatřením se zvýší dostupnost vstupenek pro skutečné zájemce o inscenace Dejvického divadla,“ uzavírá ředitelka DD ve svém vyjádření."


Takže místo skutečného řešení začneme pobízet k udavačství (vzorem je EET? Ještě by to chtělo analogii účtenkové loterie - nejlepší nahlašovač by dostal vstupenku zdarma!)


To řešení je přitom úplně jednoduché. Nastavit cenovou hladinu vstupného tak, aby se nabídka a poptávka vyrovnala. Nebo (pokud to neumíme), tak zvolit jednoduše cestu aukce. Vypadalo by to asi tak, že na každé představení se vypíše dražba a nejvyšší nabídky dostanou lístky až do vyčerpání kapacity sálu.


Pozn. na okraj, jako zastupitel Prahy 6 jsem jako jediný ze všech hlasujících pro tyto dotace nezvednul ruku. Paradoxně se mnou "mimo záznam" souhlasí i další členové zastupitelstva, ale každý se bojí, že "nedotovat kulturu" by byla politická sebevražda. A to je zároveň i to, na co ta divadla (a další různé podobné spolky) naprosto bezostyšně spoléhají. Vždyť dotovat umění je přece "tak povznášející" - nebo ne? Hned si každý připadá jako lepší člověk. Zatímco dotovat swingersparty je přece fuj! (A přitom to možná baví víc lidí) ...... to byl vtip! :-)


Zdroj: https://www.dejvickedivadlo.cz/soubory/VYROCNI_ZPRAVA_2017.pdf

Zdroj: https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=711520

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama