Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2015 10:45:00

Naši občané se obávají organizovaného zločinu, obchodu s lidmi a drogami

Naši občané se obávají organizovaného zločinu, obchodu s lidmi a drogami

Projev na odborné konferenci Bezpečnost budoucnosti 17. února 2015:

Rysem současného prostředí je provázanost vnitřních a vnějších bezpečnostních hrozeb. Nestabilita přichází nejen z problémových států, ale narůstá i schopnost nestátních aktérů disponovat informačními, komunikačními a zbrojními technologiemi a za použití extrémního násilí ohrožovat obyvatele, demokratické hodnoty ve společnosti a principy fungování států. Je proto nezbytné vytvářet příslušná opatření.

Analytici i vládní a opoziční činitelé často definují nízkou pravděpodobnost přímého ohrožení České republiky klasickým vojenským nebo teroristickým útokem. Tyto hrozby ovšem není možné zcela vyloučit a Česká republika nesmí podceňovat bezpečnostní rizika, která jsou okolo nás.

Náš přístup k bezpečnostním hrozbám je ovlivněn členstvím v mezinárodních strukturách, jako jsou NATO, EU, OSN, OBSE a další, a je v našem zájmu podporovat tuto kooperaci v bezpečnostní oblasti a napomáhat řešení regionálních konfliktů. Aktuálně se nám v diskuzích promítá téma nárůstu interetnického a sociálního napětí v Evropě, hrozba extremismu či radikalizace ve společnosti.

Na půdě Poslanecké sněmovny probíhá a bude probíhat napříč politickými stranami debata o rizikových osobách a nelegální migraci v rámci Schengenu a o postupech při integraci imigrantů do naší společnosti. Naši občané se také obávají mezinárodního organizovaného zločinu, který by narušoval tok finančních a hospodářských transakcí, vede ke korupci a obchodu s lidmi a drogami. Úlohou vládních a opozičních stran je pracovat tak, aby se zvyšoval subjektivní pocit bezpečí občanů a ne naopak. K tomu je nezbytně potřebná podpora našich ozbrojených sil a bezpečnostního aparátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama