Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2015 22:13:00

Se Slovenskem mluvíme podobnou řečí i v zahraniční politice

Se Slovenskem mluvíme podobnou řečí i v zahraniční politice

Velmi blízké postoje k situaci na Ukrajině nebo možnost koordinace aktivit obou zemí na Blízkém východě.

Na tom se shodli předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda Národní rady Slovenské republiky Peter Pellegrini při jejich prvním oficiálním setkání po té, co se své nové funkce ujal Peter Pellegrini.

Obě země dávají přednost mírovému řešení konfliktu na Ukrajině, stejný názor zastávají i ohledně dodávek zbraní ukrajinské armádě. Předsedové parlamentů by přivítali také možnost pomáhat společnými silami uprchlíkům z území ovládaného Islámským státem. Na setkání se mluvilo rovněž o spolupráci v rámci V4 (Visegrádské čtyřky) a oboustranné vůle ji rozšířit na formát V4+, do kterého by se určitou formou spolupráce začlenily i země jako je Rakousko nebo Slovinsko. Právě V4 byla součástí jednání mimo jiné i proto, že v polovině roku bude Slovensko předávat předsednictví České republice.

„Vyzval jsem slovenské kolegy ke společné cestě na západní Balkán s cílem najít cesty, jak tyto země více integrovat i v rámci Evropské unie,“ zmínil Jan Hamáček další možný směr spolupráce ČR a Slovenska v oblasti zahraniční politiky.

Předsedové parlamentů se rovněž na setkání domluvili, že se letos 21. a 22. června na Vysočině uskuteční společné jednání vedení českého a slovenského parlamentu, na podzim se pak zopakuje na Slovensku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama