Jan Hlaváček

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2012 16:44:08

Jan Hlaváček (Svobodní): Jak nejlépe podpořit tvůrčí činnost a rekreační sport?

Jan Hlaváček (Svobodní): Jak nejlépe podpořit tvůrčí činnost a rekreační sport?

Na jednu návštěvu jednoho diváka vydal daňový poplatník 1202 koruny. Ve skutečnosti je to ještě víc, protože NDB je financováno sice hlavně z Brna, ale dostává peníze i z kraje a ministerstva, a také proto, že v článku je zmíněn ...

Jak podpořit rekreační sport a tvůrčí činnost?

"Provozní příspěvek pro Národní divadlo Brno byl v průběhu roku zvýšen z plánovaných 270 milionů na 283 milionů korun," potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.
http://brno.idnes.cz/divadlo-skoncilo-se-ziskem-brno-mu-totiz-dalo-o-trinact-milionu-vic-1fx-/brno-zpravy.aspx?c=A120426_1769430_brno-zpravy_bor

Návštěvnost Národního divadla Brno byla 235.469 diváků.
http://www.denik.cz/divadlo/narodni-divadla-v-navstevnosti-vedou-20120824.html

Na jednu návštěvu jednoho diváka vydal daňový poplatník 1202 koruny. Ve skutečnosti je to ještě víc, protože NDB je financováno sice hlavně z Brna, ale dostává peníze i z kraje a ministerstva, a také proto, že v článku je zmíněn jen příspěvek na provoz, ne však investiční náklady.

Městská divadlo Brno má roční příspěvek (2011) 180 milionů (http://www.mdb.cz/upload/File/akce/report/Hodnoceni_sezony_2011_MdB.pdf), návštěvnost byla 232 tisíc lidí (viz výše). Dotace na návštěvníka 775 korun (pouze provozní náklady).

Pro srovnání: Dotace na jednu výpůjčku (jednu knihu) v Mahenově knihovně v Brně jsou 27 korun pouze se započtením provozních nákladů, ne investic), na návštěvníka Zoo Brno asi 180 korun (opět pouze provozní náklady), na návštěvníka MotoGP asi 210 korun.

Stejnou logikou, měl bych z veřejných rozpočtů obdržet dotaci, řekněme 300 korun, pokaždé když si jdu zaběhat? A 1000 korun na hráče a hodinu hry na hokej? Samozřejmě nemusí jít o sport, koupím si barvičky a začnu malovat. Dotaci 400 korun na obrázek formátu A3, to mi přijde přiměřené. Nebo psát povídky. 20 korun za popsanou stránku.

Že to nemá logiku? Že se to nedá srovnávat? Kdo rozhodne, co je pro společnost hodnotnější, zda aktivní rekreační sport či jiná dovednost, nebo pasivní zábava, koukání na televizi nebo na divadlo?

Nebylo by mnohem spravedlivější škrtnout všechny tyto dotace, rozdat ty peníze daňovým poplatníkům, a nechat také na nich, na co je každý jeden z nich použije?
A nebylo by mnohem jednodušší a levnější od nich tyto peníze vůbec nevybírat, a nechat jim je?

Jan Hlaváček

Strana svobodných občanů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama