Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2022 21:15:00

Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků

Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků

Ministr Jan Lipavský 1. dubna 2022 navštívil Kišiněv se svými protějšky ze Slovenska a Rakouska (tzv. Slavkovský formát).

 Společně vyjádřili plnou podporu představitelům Moldavska v době, kdy jejich země čelí uprchlické, energetické a ekonomické krizi. Ministr Lipavský navštívil také uprchlická centra, kde ocenil aktivity Moldavska při zvládání uprchlické vlny.

Během svého prvního osobního setkání s moldavským ministrem zahraničí Nicolou Popescu Lipavský ocenil, jak Kišiněv aktivně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Vyjádřil také jasnou podporu reformám v Moldavsku s cílem stát se kandidátským státem EU. Šéf české diplomacie moldavskému protějšku potvrdil, že má naši plnou podporu při řešení dopadů války.

„Jsme si vědomi dopadů války v Moldavsku. Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků a 100 tisíc zůstalo v dočasných ubytovacích centrech. Pro zemi, jejíž populace čítá jen asi 2,7 milionu, je to velmi náročná situace,“ řekl ministr Lipavský.

Ministr Jan Lipavský v Kišiněvě jednal také s moldavskou prezidentkou Maiou Sandu a premiérkou Natalií Gavrilitou. Hovořili o aktuálních tématech, jako je regionální bezpečnost, humanitární a rozvojové pomoc, uprchlická krize a české předsednictví v EU. Český ministr pozval moldavské představitele na návštěvu do Prahy.

Na návštěvě uprchlického centra v areálu kišiněvského výstaviště Moldexpo si Lipavský prohlédl prostory, ve kterých je uprchlíkům poskytována základní péče, jako je ubytování, strava a zdravotní péče. Jde o tzv. třídící centrum, které slouží k nasměrování uprchlíků do dalších ubytovacích center.

Ministr v Kišiněvě rovněž navštívil moldavskou nevládní organizaci Centrum domácí péče, která v současnosti také poskytuje naléhavou humanitární pomoc uprchlíkům. Ministerstvo zahraničí ČR přispělo centru zhruba 400 tisíc EUR na další fungování. Za přítomnosti ministra byla podepsána smlouva projektu humanitární pomoci „Rozšíření lékařských a sociálních služeb HOMECARE pro ukrajinské uprchlíky”. Lipavský pracovníkům centra poděkoval za dosavadní spolupráci při realizaci projektů na rozvoj služeb domácí péče, které jsou součástí zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v Moldavsku jako jedné z prioritních zemí.

Ruská agrese na Ukrajině vede k velkým ekonomickým ztrátám, nejistotě a obavám. Na Moldavsko jako přímého souseda Ukrajiny, navíc zemi mimo EU a NATO, dopadá situace velmi těžce. Česko nabídlo Moldavsku finanční a hmotnou pomoc v hodnotě téměř 3,5 milionů eur. Prostředky pocházejí i od českých nevládních organizací působících v Moldavsku, které využívají peníze získané od české společnosti. Ta projevila velkou míru solidarity.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama