ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2015 17:27:42

Financování „Klokánků“ - vítám iniciativu pana prezidenta

Financování „Klokánků“ - vítám iniciativu pana prezidenta

Médii dnes běží zpráva o připravované schůzce pana prezidenta s ministryní práce a sociálních věcí nad financováním „Klokánků“. Problematické financování se ovšem netýká pouze „Klokánků“, ale všech zařízení poskytujících okamžitou pomoc dětem v krizi

Poslanecký klub Úsvit – Národní Koalice vyvolal společné jednání s těmito organizacemi, já sama následně přenesla tento problém do Výboru pro sociální politiku. Během projednávání ve výboru jsme neustále naráželi na to, že financování těchto služeb je v ohrožení. Neuvěřitelně v této souvislosti zněla slova přítomných úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí, aby se instituce obrátily na své zřizovatele a „Klokánky“ ať prostě šetří. Jinými slovy náš problém to není, nás to nezajímá.

Služba „Klokánků“ a ostatních podobných zařízení je službou akutní, záchrannou. Oni netuší, kdy jim přivezou dítě, které potřebuje pomoc. V pondělí v poledne, nebo v neděli před půlnocí. Vždy pro něj musí mít připravené lůžko, zázemí, prostor bezpečí. Pokaždé je zde odborně vzdělaný sociální pracovník, který je připraven okamžitě dítěti pomoct tak, aby bylo co možná nejméně traumatizováno.

A nyní se dostáváme k tomu zásadnímu, co je podle nás špatně. Všechna tato zařízení jsou placena zpětně z obsazených lůžek (22 800,- Kč měsíčně). Ne však ze všech lůžek, nýbrž pouze z obsazených. Přitom přímo v těchto zařízeních poskytujících akutní, okamžitou pomoc nemohou mít všechna lůžka plná. Musí počítat s možností, že právě za pár chvil u nich zastaví auto s dítětem v nouzi. Musí mít připravené lůžko, pokoj, sociálního pracovníka. Musí mít pokoje teplé, čisté, bezpečné… Pokud však na lůžku nikdo nespí, nikdo jim tuto službu nezaplatí.

Velmi si vážím aktivity pana prezidenta v této záležitosti a podporuji ji. Dokážeme si představit, co zažívá dítě, které se dostane do situace, že potřebuje takovouto rychlou pomoc? A jak se asi žije lidem, kteří se následně o tyto děti starají? Jsou dostatečně ohodnocení? Dostávají svou výplatu včas? Vždyť pokud oni sami nebudou mít kvalitní zázemí, horko těžko budou podávat ten nejlepší výkon.

Je jasné, že financování v této oblasti je špatně nastavené a potřebuje razantní a okamžitou změnu. Strana Úsvit – Národní Koalice je připravena podporovat jakoukoli změnu, která povede ke zlepšení financování zařízení poskytujících okamžitou pomoc dětem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama