Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2011 11:06:00

Koaliční výmluvy

Koaliční výmluvy

Legislativní balíček Ústeckého kraje se dostal do palby kritiky zákonodárců ODS. Bohužel nejde ani tak o kritiku věcnou, jako spíš politicky motivovanou.

Z úst paní poslankyně Řápkové a jejích kolegů u ODS jsme se dozvěděli, že balíček je špatně připravený a že je především motivovaný snahou vedení Ústeckého kraje na sebe upozornit před blížícími se krajskými volbami.

O naprostém odtržení poslanců a senátorů ODS za Ústecký kraj od reality potom svědčí jejich prohlášení,  že  vedení Ústeckého kraje v této oblasti dlouhodobě nic nepodniká. Ústecký kraj se v problematice soužití s tzv. nepřizpůsobivými této oblasti angažuje důrazně a koncepčně. Koneckonců vypracování legislativního balíčku je toho jasným důkazem.

Ústecký balíček je po legislativně technické stránce připraven zcela profesionálně a je plně slučitelný s českým právním řádem. Výtky zástupců vládní koalice jsou proto zcela liché. Argumenty, že naše legislativní iniciativa nebyla s nikým předem projednána, neberu. S obsahem námi navrhovaných novel se mohl od letošního ledna seznámit každý, včetně vlády a vládních poslanců. To, že se tak nestalo, svědčí jen a pouze o záměrné neochotě vládní koalice se těmito citlivými tématy zabývat a zároveň za žádnou cenu nepřipustit, aby s jejich řešením přišel někdo jiný.

Vyčítat Ústeckému kraji, že v problému tzv. sociálně vyloučených lokalit něco zanedbal, je od ODS a její vlády velmi nefér. Kdo jiný než sami zákonodárci by měli vědět, že Kraj může zasahovat pouze v rámci platných zákonů, které schvaluje právě parlament. To, že je současná právní úprava bezzubá a neumožňuje jakákoliv razantnější řešení, je jednoznačně vina vlády a vládních poslanců, kteří se této problematice nevěnují. Pokud si někdo myslí, že stávající zákony na vyřešení situace stačí, měl by si do nějakých těch problematických lokalit zajet a na vlastní oči se o skutečných důsledcích vládní liknavosti přesvědčit. O to smutnější potom je, když někdo, v tomto případě Ústecký kraj, udělá za vládu a její poslance jejich práci a přijde se zákonodárnou iniciativou, která je zamítnuta jen kvůli tomu, aby se nepřišlo na to, že vláda sama nic nedělá. Doufejme, že parlament jako celek bude mít při projednávání Ústeckého balíčku větší odvahu a hlavně chuť se zabývat problémy obyčejných lidí. Ostatně právě kvůli tomu tady je.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama