Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2010 15:46:00

Modrá barikáda

Modrá barikáda

Horká fáze volební kampaně už vypukla

Zatímco za okny jaro teprve nesměle pokukuje a snaží se prohřát po dlouhé zimě notně prostydlou zemi, v politice to začíná pořádně vřít. Ať se nám to líbí ne, vypadá to, že už se opravdu nacházíme v “horké fázi“ volební kampaně.

Některé politiky houstnoucí předvolební atmosféra, zdá se, vtahuje natolik, že si regulérní politickou soutěž pletou s vřavou válečnou. Jinak si totiž neumím vysvětlit slova bývalého a nechvalně proslulého ministra vnitra a současného šéfa volebního štábu ODS Ivana Langera, který přirovnal svou stranu a její členy k barikádě hájené hrdinnými obránci. Dokonce se při té představě tak rozohnil, že celkem barvitě popisoval, jak modří barikádníci, vyzbrojení ručními zbraněmi a granáty, hrdinně vyčkávají, až se jejich protivníci dostanou na na dohozovou vzdálenost a jsou připraveni je těmi granáty zasypat. Inu, pokud jsou těmi handgranáty myšleny provařené a nefunkční recepty občanských demokratů na hospodářskou krizi, není čeho se obávat. V podání Ivana Langera však zřejmě půjde o koordinované metání jakési obdoby středověkých smrdutých hrnců, jejichž jediným účelem je protivníka co nejvíce pošpinit.

Modrá barikáda tedy čeká na nepřítele. Koneckonců občanští demokraté mají ve vyčkávání slušnou praxi. Stačí si vzpomenout na jejich parlamentní obstrukce, při kterých jim šlo o to zablokovat jednání sněmovny a čekat, až se jejich političtí soupeři unaví.  Zkrátka a dobře nedělat nic a pak se ještě veřejně radovat z toho, jak jim to nicnedělání šlo pěkně od ruky.

Pokud se mohu dopustit názoru – a já věřím, že na svém blogu mohu – řekla bych, že politický souboj by měl být soubojem myšlenek a pokud někdo zaměňuje diskusi s bojištěm, něco to o něm vypovídá. Taky je ovšem možné, že jak se pomalu ale jistě otepluje,  tak to, po dlouhé zimě strávené nadměrným sledováním filmů, malé kluky táhne ven zahrát si na vojáky. To ale případ modré barikády zřejmě nebude.

Ivan Langer volebnímu úspěchu ODS bezmezně věří. Dokonce natolik, že veřejně vyhlásil, že pokud ODS volby prohraje, tak skočí z mostu. Bude přitom sice přivázán na gumovém laně, ale i k tomu je třeba jistá dávka odvahy. Velmi mě pobavila vtipná reakce jednoho internetového diskutéra, který barikádníkovi Langerovi doporučil, aby místo hopsání z mostu raději skočil rovnou do Macochy. Z toho je vidět, že si my Češi pořád ještě umíme udělat legraci i z celkem vážných věcí.

Doufám, že předvolební kampaň proběhne slušně a s válkou nebude mít nic společného.

Dovolím si tedy, takhle na dálku, popřát modrým barikádníkům, aby jim při tom vyčkávání nebyla dlouhá chvíle a aby neutržili moc posměchu , až půjdou domů s dlouhými nosy a celí rozladění z toho, že ostražitě číhali na nepřítele, který nakonec nepřišel
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama