Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2012 13:00:14

Nejen politika, ale i novinařina je o cti a svědomí

Nejen politika, ale i novinařina je o cti a svědomí

Každý novinář by měl mít svoji profesní čest a svědomí. Jeho posláním je přinášet lidem pravdu. Ale je možné, že od dob Ferdinanda Peroutky nebo Jana Nerudy se někteří novináři rozhodli hledět spíše na svůj prospěch, než na službu občanům.

Redaktoři Ústeckého deníku, Litoměřického deníku, Děčínského deníku a dalších sesterských deníků se rozhodli  v jednotlivých oblastech vystavit účet ČSSD za poslední čtyři roky vládnutí v Ústeckém kraji. Informovali již například o dopravě, zdravotnictví, školství. Po přečtení těchto článků jsem se rozhodla, že je zašlu na Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity jako studijní materiál. Nikoli však jako příklad kvalitní žurnalistiky, která se snaží občanům přinést objektivní a především pravdivé informace. Ale jako příklad neskrývané manipulace s veřejností, jejímž jediným cílem je poškození ČSSD před nadcházejícími krajskými volbami na základě zatajování jakýchkoli pozitivních informací a nehoráznými machinacemi s fakty.

Jinak si totiž neumím vysvětlit, že veřejnosti byly zatajeny například informace o miliardách korun, které kraj investoval do opravy silnic, o nejmodernější robotické chirurgii, která umožňuje šetrné operace pro občany našeho kraje nebo údaje o opravených školách, domovech důchodců nebo nových sanitkách záchranné služby.

Každý novinář by měl mít svoji profesní čest a svědomí. Jeho posláním je přinášet lidem pravdu. Ale je možné, že od dob Ferdinanda Peroutky nebo Jana Nerudy se někteří novináři rozhodli hledět spíše na svůj prospěch, než na službu občanům. Při čtení zmíněných článků se však nemohu ubránit pocitu, že jde možná o zaplacené texty zoufalých politických oponentů. Novináři volají po čestných politicích. Ale zdravá a prosperující společnost je i o čestných novinářích.
 
Jana Vaňhová, lídr kandidátky ČSSD v Ústeckém kraji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama