Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2010 18:19:00

Půl miliardy na oživení Terezína

Půl miliardy na oživení Terezína

Historická a kulturní hodnota Terezína přesahuje hranice kraje i České republiky.

Historické objekty Kavalír 2, Retranchement 5, Dělostřelecká kasárna a Jízdárna budou v letech 2010–2013 revitalizovány za přispění půlmiliardové dotace z fondů EU, v rámci projektu ministerstva kultury „Vracíme památky do života“. Rozhodnutí o poskytnutí dotace stvrdili dnes v terezínském hotelu Memorial svými podpisy ministr kultury Václav Riedlbauch a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Příjemcem dotace je zájmové sdružení právnických osob „Terezín – město změny“, jehož členy jsou Ústecký kraj a město Terezín, předsedkyní správní rady je paní hejtmanka.

„Město Terezín je jako jediné z regionu na kandidátní listině pro zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Proto usilujeme o to, abychom realizací projektu dosáhli znovuoživení významných kulturních památek a rozšířili povědomí o městě Terezín jako o zachovalé vojenské pevnosti. Historická a kulturní hodnota Terezína přesahuje hranice Ústeckého kraje i České republiky,“ uvedla při podpisu smlouvy Jana Vaňhová.
Projekt Terezín – oživení historických památek – je zaměřen na vzorovou památkovou obnovu předem vytipovaných ohrožených objektů. Nově rekonstruované prostory budou využity pro stálou výstavní expozici, jež bude zahrnovat tematiku historie života obyvatel pevnostního města, historické expozice, dokumentaci stavebních technik a pevnostní architektury. Zároveň zde budou k vidění ukázky řemesel nebo částí vojenského výcviku. Vše bude realizováno prostřednictvím speciálních tematických prohlídek. Základním kamenem projektu jsou smluvně uzavřená partnerství, která zajišťují novou obsahovou náplň, která bude probíhat v části areálu pevnosti Terezín. Vybrané prostory pevnostního města Terezín tím získají novou funkci.

Celková výše dotace je 499 336 800 korun a plánovaný termín dokončení projektu je rok 2013.
Dotace byla přidělena v rámci Integrovaného operačního programu Prioritní osa 5, oblast intervence 5.1 - Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví, podporovaná aktivita 5.1b – realizace vzorových projektů obnovy a využití nejvýznamnějších součástí nemovitého památkového fondu ČR. Zprostředkujícím subjektem pro IOP oblast podpory5.1 je Ministerstvo kultury České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama