Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2012 11:06:03

Skutečné příčiny nárůstu extrémismu

Skutečné příčiny nárůstu extrémismu

Autoři vládní zprávy vidí za nárůstem extremismu hospodářskou krizi. Vyjádřil se tak na tiskové konferenci ministr dopravy Pavel Dobeš.

Mám z jeho vyjádření pocit, že se snaží veřejnosti podsunout, že je v tom vláda nevinně a za tento neblahý vývoj může výhradně jakási neovlivnitelná hospodářská recese. Podle mého názoru a hlavně zkušenosti to není ta hlavní příčina.

Ústecký kraj už od roku 2009 opakovaně upozorňuje na nutnost zaměřit se na problém sociálně vyloučených lokalit, které jsou dlouhodobým a silným podhoubím sílícího vlivu extrémismu. Odpovědí nám bylo mlčení. Proto jsme přišli s koncepčním legislativním řešením – Ústeckým balíčkem – vláda ho nechala smést ze stolu, protože si nepřála, aby vyšlo najevo, že její práci musí suplovat kraje.

Skutečná příčina nárůstu extrémismu totiž spočívá právě v dlouhodobě neřešených problémech v sociálně vyloučených lokalitách. Pokud by se podařilo situaci v těchto oblastech zlepšit a zároveň razantně postihovat přestupce zákona, ztratil by tím extrémismus svou živnou půdu. Extrémisté se totiž už ze své podstaty potřebují proti něčemu a někomu vymezit. Pokud by se neměli proti čemu vymezit, občané by o ně přestali mít zájem.

Je smutné, že si tuto ověřenou skutečnost vláda neuvědomuje a nic s problematikou sociálně vyloučených lokalit nedělá. Také je ovšem možné, že se pánům mistrům do toho kyselého jablka z pohodlnosti prostě jenom nechce kousnout. Jedna věc je ale jistá. Svou dlouhodobou nečinností vláda zasela problémy a ti, kdo jejich trpké plody sklízejí, jsou občané České republiky. Bohužel...
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama