Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2012 11:11:00

Ústecký balíček: Vládní poslanci klamou veřejnost

Ústecký balíček: Vládní poslanci klamou veřejnost

Rozhodnutí poslanců vládní koalice odložit projednávání Ústeckého legislativního balíčku na červen je jedno z těch, nad kterými zůstává rozum stát.

Společně s občany kraje bych očekávala, že vláda bude mít zájem na řešení výbušné situace ve Šluknovském výběžku, ale opak je pravdou. Napětí v sociálně vyloučených lokalitách je současným vládcům Strakovy akademie upřímně jedno a zajímají se o něj jen proto, aby z něj mohli vytřískat nějaké ty politické body.

Pravým důvodem odkladu totiž není údajná nepřipravenost krajské zákonodárné iniciativy, ale chladný politický kalkul. Současná pravicová vláda si totiž nepřeje, aby se v roce krajských voleb ukázalo, že někdo z jiného politického tábora umí přijít s konstruktivními návrhy, které mohou vyřešit to, co vláda hrubě zanedbala. Sám premiér Nečas již v září 2011 při návštěvě Šluknovska slíbil, že vláda začne situaci řešit. Zmínil mimo jiné centrální registr přestupků (je zajímavé, že vloni nám ohledně registru ministerstvo spravedlnosti odpovědělo v podstatě takto:  „Na centrální registr trestů nemáme peníze, je to náročné a vlastně jej vůbec nechceme“), posuzování soustavného a opakovaného páchání přestupků jako trestný čin, realizaci programů aktivní politiky zaměstnanosti a podpory sociálního bydlení. Máme únor a hádejte, který ze svých slibů premiér splnil. Ani jeden! Většinu těchto nezbytných opatření Ústecký balíček, který má vláda k dispozici již od září, obsahuje a legislativně pokrývá. Přesto se vláda teď rozhodla, že vypracuje návrhy vlastní. Zajímalo by mě, co páni ministři a jejich poslanci v této věci od té doby až dodnes dělali. Obávám se, že vůbec nic.

Prohlášení poslankyně ODS Ivany Řápkové, že Ústecký balíček je legislativně špatně připravený, je potom vysloveně účelové a má pouze jediný smysl – zakrýt vládní neochotu přiznat, že celou situaci hrubě zanedbala. Navrhované zákony byly zpracovány zcela profesionálně a to renomovanou právní kanceláří s bohatými zkušenostmi z této oblasti. Ústecký kraj navíc již 14.12.2011 zaslal všem zúčastněným vypořádání veškerých vládních připomínek včetně legislativně-technických. Byli jsme připravení ve věci i nadále komunikovat, ale skutečně věcné připomínky jsme nedostali. Veškeré reakce ze strany vlády a vládních poslanců se omezily na mlhavá a neurčitá prohlášení bez věcného obsahu. To, že vládní poslanci nejsou schopni uvést konkrétní výhrady, jen dokazuje, že se našimi návrhy zákonů vůbec nezabývali a ani je nečetli. Poslancům nic nebránilo postoupit Ústecký balíček do druhého čtení a projednání do příslušných výborů.

Jediné schůdné a realizovatelné řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách má v současnosti vypracované pouze Ústecký kraj. Je smutné, že vláda jen kvůli tomu, aby mohla krajské návrhy zákonů okopírovat a kosmeticky upravené je vydávat za své, opět klame veřejnost, ale zejména slušné občany Šluknovského výběžku. Ostatně o tom, že skutečné problémy obyčejných lidí současnou vládní koalici nezajímají, víme už dlouho. Bohužel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama