Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2012 18:43:17

Ústecký balíček byl připraven pro občany kraje, nikoli pro vládu

Ústecký balíček byl připraven pro občany kraje, nikoli pro vládu

Vyjádření k Ústeckému balíčku.

Již třetí odložení projednávání Ústeckého balíčku Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v úterý 12. června 2012 je důkazem arogance současné vlády a pravicových poslanců k zákonodárné iniciativě kraje. Zatímco doposud hledali neopodstatněné a zástupné důvody k jeho nepřijetí jen vládní poslanci, nyní se snaží kvalitní práci kraje dehonestovat server aktualne.cz. Ústecký balíček je soubor legislativních změn řešících napjatou situaci v sociálně vyloučených lokalitách, jako je například Šluknovsko. Ústecký kraj považuje přístup poslanců vládních stran k projednání balíčku za nezodpovědný.  

„Jakákoli kritika Ústeckého balíčku je čistě účelová. Vláda systematicky a dlouhodobě podkopává veškeré snahy krajů, které mají řešit každodenní problémy a starosti slušných občanů. Dosud se nestalo, že by jakákoli zákonodárná iniciativa krajů byla postoupena do druhého čtení. Ústecký kraj připravoval návrhy zákonů pro občany, nikoli pro vládu, která se o tuto oblast, ač by podle svých kompetencí a slibů měla, nestará,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje. „Posláním vlády je přitom mimo jiné vytvářet potřebné zákony pro občany, ale nedělá to. Místo toho se utrácejí na centrálních orgánech stamiliony za drahé studie a předražené právní služby. Kraj připravil návrhy zákonů z vlastní iniciativy, přinesl je před vládu a poslance hotové a nyní se setkává s jejich nechutí návrhy projednat,“ dodává hejtmanka.

Zamítavá stanoviska vlády k návrhům zákonů, které nejsou přímo z vládní dílny, jsou velmi častá. Například je namítána protiústavnost u právě schválené novely trestního zákona a přestupkového zákona, která byla předložena skupinou poslanců a následně vetována prezidentem.

Ústecký kraj opakovaně rozporuje námitky vládních stran proti Ústeckému balíčku jako zcela neodůvodněné, a to přesto, že politická nevůle balíček podpořit byla a je stále zřetelnější. Ústecký balíček se stal politickým nástrojem před letošními krajskými volbami. „Chtěla bych touto cestou vyzvat poslance vládních stran, aby své zamítavé postoje jeli osobně vysvětlit občanům našeho kraje. Každý, kdo měl zájem, se mohl zapojit do diskuse nad Ústeckým balíčkem, stejně jako to udělala například řada obcí a odbory a vládní Agentura pro sociální začleňování,,“ doplnila Jana Vaňhová.

Je logické, že paragrafové znění zákonů připravovala externí právní kancelář, která má s touto činností zkušenosti a jejich profesionalita je zárukou, že legislativní návrhy jsou připraveny ve kvalitě, která je nezbytná pro projednávání v Poslanecké sněmovně. Ústecký kraj ani právní kancelář však nemohou ovlivnit úmyslné zpolitizování Ústeckého balíčku pravicovou vládou a záměrnou a nepodloženou snahu o jeho nepřijetí.

Je třeba zdůraznit, že Ústecký balíček jako konkrétní zákonodárná iniciativa kraje vznikla jako součást dlouhodobého strategického tématu boje proti extremismu a na pomoc řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit. Této oblasti se Ústecký kraj systematicky věnuje od roku 2009. Ústecký balíček byl odborníky připravován po dobu téměř dvou let a při této složité práci bylo mimo jiné nutno neustále reagovat na aktuálně probíhající legislativní změny. Pokud by současnou koalici zajímaly problémy obyčejných lidí, Ústecký balíček by byl již před půl rokem předložen příslušným sněmovním výborům k projednání.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama