Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2018 9:31:46

Je rozdíl mezi smrtí vojáka, hasiče či policisty?

Je rozdíl mezi smrtí vojáka, hasiče či policisty?

Jaký je rozdíl mezi policistou a vojákem ve službě a hasičem ve službě? Žádný. Každý z nich musí splnit svůj úkol, ke kterému se odhodlal tím, že si oblékl uniformu a jedná podle zákona. Pomáhá, chrání, zachraňuje, každý podle své profese.

 

 Je rozdíl mezi smrtí vojáka, hasiče či policisty?

Jaký je rozdíl mezi policistou a vojákem ve službě a hasičem ve službě? Žádný. Každý z nich musí splnit svůj úkol, ke kterému se odhodlal tím, že si oblékl uniformu a jedná podle zákona. Pomáhá, chrání, zachraňuje, každý podle své profese. A všichni riskují. Existují momenty, kdy jde o život. Většinou k tomu dojde ze vteřinu na vteřinu. Na počátku může být maličkost, a na konci je tragédie.                                                                                                               Jiří Rýznar nepřežil minulý týden v pátek odpoledne nehodu hasičského vozu nedaleko Libivé na Mohelnicku. Tragédie, při níž další tři hasiči utrpěli zranění, z toho jeden vážné, se může stát vojákům, policistům i hasičům. Také se mohou dostat do situace, kdy na ně něco spadne nebo je zabije výbuch. Může explodovat tlaková láhev, plynové vedení nebo nastražená nálož. Smrt hasiče rozproudila důležitou diskuzi. Nedávno probíhaly velké ceremoniály kvůli smrti tří vojáků v Afghánistánu a jejich pohřbu. Rodiny dostanou vysokou částku za smrt vojáka z jejich rodiny. Pokud by zemřel policista nebo hasič, dostanou pozůstalí daleko méně. Ve srovnání s rodinami vojáků směšnou částku. Je to spravedlivé? Všichni mají srovnatelný úkol. Dobrovolně se vystavují riziku, které je jednou shodou krutých náhod může stát život. Proč nemají rodiny srovnatelné odškodnění? Copak služba vojáka je více než služba hasiče nebo policisty? Všichni dělají to samé, ale ve svém oboru. A v okamžiku krize nebo katastrofy jsou na nich lidé životně závislí.                                                                                                        Tři vojáci náhodou šli místem, kam přišel i mladý darebák milující Alláha a vyhodí se do vzduchu a vojáky zabije. Jiří Rýzner náhodou jel jako spolujezdec po silnici s hasičským vozem, ale vůz zřejmě cestou dostala smyk, do protisměru a převrátila se. Uvnitř byli čtyři lidé, jeden z nich, Jiří Rýzner, zemřel. Také u jeho smrti na Olomoucku byla náhoda, podobně jako náhoda byla u smrti vojáků, kteří prostě šli uličkou a najednou výbuch. Podobně jako v Olomouci, najednou smyk. Všichni zemřeli ve službě, krutou náhodou. Práce všech byla zodpovědná a nebezpečná. Jestli se posledního rozloučení s Jiřím také zúčastnil ministr a další, prý významní činitelé nevím. Asi ne, byl to „jen“ hasič. Proč ale rodina Jiřího Rýznera má dostat méně peněz než vojáci? Ministerstvo vnitra alespoň zatím reagovalo tak, že plánuje srovnat výši odškodnění po úmrtí dobrovolného hasiče s odškodným po smrti hasiče profesionálního sboru. Potom ale by měl v uvažování vlády nastat ale ještě jeden krok – srovnat ocenění hasičů, policistů a vojáků. Současný stav je nespravedlivý.                              

      Jaroslav Doubrava,                                                                                                               stále ještě dobrovolný hasič

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama